Szerző: Koi Tamás

2023. december 6. 13:23

Kamionokról vonatokra és hajókra vált Európában az Amazon

Az Amazon a világ első számú e-kereskedőjeként az egyik legnagyobb logisztikai guru is egyben - a cég az európai szállítmányozásban egyre nagyobb arányban támaszkodik a vasútra és a folyami, vízi közlekedésre.

Az évnek ez az időszaka rendszerint a csomaglogisztika maximumra járatásáról szól világszerte, így Európában is, ahol a legnagyobb kereskedők, e-kereskedők különböző újításokkal próbálják a több milliárdnyi csomag célba juttatását hatékonyabbá tenni.

A világ legnagyobb e-kereskedője, az Amazon most bejelentette, hogy a hatékonyabb csomagmozgatás érdekében Európában 100 vasútvonalon és 300 tengeri útvonalon bízza meg szállítmányozási partnereit a csomagok célba juttatásával, ami a 2022-es állapothoz képest 50%-os bővülést jelent.

02:15
 

Amazon’s sea and rail logistics in Europe

Még több videó

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Egy tipikus csomag útja egyébként többnyire az Amazon valamelyik logisztikai központjában kezdődik, ahol először kamionokba kerülnek, majd magát a nyerges szerelvényt emelik vasúti kocsikra vagy hajókra a terminálokon vagy kikötőkben, majd a célállomáson immár helyi sofőrök szállítják tovább az árut a célig.

A cég szerint ezzel egyébként meglepően sok idő nyerhető, emellett nem elhanyagolható tény, hogy a közúti és vasúti/vízi fuvarozás kombinálásával a szállítmányozási tevékenység károsanyag-kibocsátása is leszorítható.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról