:

Szerző: Koi Tamás

2023. november 27. 13:33

Példátlan összefogás szorította sarokba Svédországban a Teslát

Múlt héten bedobta az adu-ászt Svédország egyik legfigyelemreméltóbb szakszervezeti összefogása a Tesla helyi leányvállalatával szemben folytatott partiban.

Immár a második hónapjába lép a legnagyobb svéd gyártócégeket tömörítő szakszervezet, az IF Metall és a Tesla helyi leányvállalatának egymásnak feszülése, melynek hátterében az amerikai autógyártó gépjárműveit javító munkások ellátmányával kapcsolatos követelések állnak. A szakszervezet akciója mostanra olyan jelentős szolidaritási hullámot keltett, ami rövid távon gyakorlatilag lehetetlenné teszi az új Teslák értékesítését a skandináv országban.

tesla_sweden

Az október 27-én kezdődő sztrájkhoz először

  • a svéd villanyszerelők szakszervezete csatlakozott, melynek tagjai megtagadják a Tesla töltők javítását,
  • aztán jött a fényezők szakszervezete, melynek tagjai nem végeznek fényezési munkálatokat Teslákon,
  • majd a szálítmányozók szövetsége megtagadta, hogy az országba érkezett Teslákat lerakodják a hajókról,
  • és ha ez nem lenne elég, az irodai karbantartási és takarítási munkálatokra szakosodott cégek szakszervezetének tagjai nem hajlandók a Tesla svéd irodáinak és egyéb létesítményeinek a takarítására.

A fenti problémákkal még csak-csak megbirkózott volna Elon Musk cége,

ám a postai és futárcégek szakszervezete, a Seko bevitte a mindent eldöntő KO-t azzal, hogy egyik erre kizárólagosan jogosult tagja a svéd közlekedési hatóság által kiadott rendszámtáblákat nem kézbesíti a Tesla kereskedések számára.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A hatóság ráadásul teljes mellszélességgel a sztrájkolók oldalára állt azzal, hogy a meglévő keretszerződésre hivatkozva közölte, nem hajlandó a Postnord helyett más partnerre bízni a rendszámok kiszállítását.

Az ügy ezzel persze nem ért véget, a Tesla hétfőn beperelte a svéd szakhatóságot, illetve közölte, a cégnek jogában áll nem elfogadni a kollektív szerződésben foglaltakat, a hatóságnak azonban kötelessége az új rendszámok eljuttatása a gépjárműkereskedésekbe.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 09:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.