Szerző: Koi Tamás

2023. november 14. 14:05

Az NMHH NAGYON szeretné, ha idén mindenki megfontoltan vásárolna

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság éberségre int mindenkit, aki a karácsonyi szezonban online vásárlásra adja a fejét, de legalábbis senki ne vásároljon olyan helyen, melynek nincs az URL-je előtt lakat.

Új, illetve nem is annyira új szerepkörben tűnik fel a most startoló (online) karácsonyi bevásárlási szezon kapcsán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), mely az elmúlt két napban két külön közleményben, illetve tájékoztató anyagban igyekszik mindenkit megfontolt vásárlásra ösztökélni saját maga biztonsága érdekében.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Pedig a hatóságnál az ilyenhez hasonló karácsonyi vásárlással kapcsolatos tájékoztatónak mondhatni már hagyománya van, hiszen a szervezet egyben postafelügyeleti feladatokat is ellát. A mostani tájékoztatók inkább manapság megszaporodott átverések kivédésére hívják fel a figyelmet, lásd az "5 tipp a biztonságos online vásárláshoz" című anyagot, amiben egyebek mellett arra szólít fel a hatóság, hogy alaposan meg kell vizsgálni egy weboldalt, ahonnan vásárolni szándékozunk az üzemeltető kilététől kezdődően odáig, hogy rendelkezik-e megfelelő biztonsági tanúsítvánnyal. Ha pedig valaki azt gondolná, hogy bármilyen ingyenes, publikus Wi-Fi hálózaton keresztül nyugodtan lehet shoppingolni, nos, az is téved. 

Az NMHH emellett a szakmában "sötét mintázatokként" ismert tisztességtelen befolyásolástól is óvva int, hangsúlyozva, hogy a vásárlással kapcsolatos összes döntést ajánlott nyugodtan, kellően átgondoltan meghozni

a címlapról