Szerző: Koi Tamás

2023. október 20. 13:16

Annyi volt a lopás, hogy digitalizálják a teljes British Museum-ot

Gigantikus digitalizációs projektbe kezd Nagy-Britannia legnagyobb múzeuma, a British Museum, mely érinti az intézmény teljes állandó tártlatgyűjteményét.

Olyannyira elharapóztak a lopások Nagy-Britannia egyik legnagyobb múzeumában, a British Museum-ban, hogy az illetékesek úgy döntöttek, a digitalizáción keresztül vezet az egyetlen lehetőség ahhoz, hogy az állandó tárlat darabjait biztosan megőrizzék az utókornak.

Az intézmény idén augusztusban lesújtó képet festett a múzeumi tolvajlás által okozott károkról, így a British Museumból az elmúlt időszakban több ezer kiállítási tárgyat, köztük 1500 másként pótolhatatlan műtárgyat loptak el.

british_museum_tour_5

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A digitalizációs projekt egyébként nem ma indult, illetve eredetileg nem is feltétlenül ezzel a szándékkal: az állandó tárlatok felét már digitalizálták 2020-ban, akkor azonban a koronavírus-járvány miatti lezárások szolgáltak fő motivációként.

A teljes digitalizációs projekt egyébként mintegy 12,1 millió dollárnak megfelelő angol fontot emészthet majd fel, amit az intézmény hangsúlyozottan nem az adófizetők pénzéből kíván előteremteni, hanem magánadományok útján.

Via Engadget.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról