Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 12. 13:25

Saját márkanéven dob piacra okostelefonokat a tajvani gyártómogul finn cége

HMD-márkájú okostelefonokat kíván piacra dobni a hasonló nevű finn cég, mely 2016 óta licenceli a Nokia márkát, és melynek többségi tulajdonosa nem mellékesen a világ legnagyobb bérgyártócégének, a Foxconnak az elnöke.

Márkastratégia-váltás jön a finn HMD Globalnál, mely az egykori vezető mobilbirodalomnak számító Nokia romjaira épülve próbálta az elmúlt években kisajtolni a finn márkából a még benne szunnyadó lehetőségeket. A finn cég vezérigazgatója LinkedInen árulta el, hogy hamarosan jönnek a vállalat saját márkanevét viselő okostelefonok, melyek a Nokiákkal párhuzamosan kerülnek piacra a következő időszakban.

A HMD Global Oy története 2016-ig nyúlik vissza, amikor a Microsoft úgy döntött, hogy kapitulál az okostelefon-piacon és a Windows Mobile mellett maga után hagyja a patinás Nokia márkát is. A finn cég megszerezte a névhasználati jogokat, illetve a mérnökcsapat egy részét is magához édesgette, így a Nokia márkájú okostelefonok a vállalat égisze alatt túlélhettek az egyre koncentrálódó és szűkülő piacon.

nokia_g22
az eleve házibarkács-modellként eladott Nokia G22

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Bár a HMD telefonjai a Nokia régi, nagy piacain alapvetően jó fogadtatásban részesültek pusztán a márkaismertség miatt, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a cég nem fog tudni beleharapni a nagyok tortaszeleteibe, bár ezen vélhetően az sem fog segíteni különösebben, hogy jönnek a HDM márkájú készülékek, hiszen a márka teljesen radar alatt van a legtöbb piacon.

Egyelőre nem közölte a cég, hogy pontosan mikor várhatók az első, saját márkás okostelefonok a boltokba, illetve a stratégiaváltás okait sem részletezte a menedzsment, könnyen lehet azonban, hogy a mögöttes szándék hosszú távon már az lehet, hogy a vállalat készül a Nokia márkanév elhagyására, melynek használati jogához jó eséllyel nem életreszólóan jutott hozzá a gyártó.

A HMD-nek mindenesetre még a relatíve alacsony volumen mellett sem fog különösebben gondot okozni a működés finanszírozása, a gyártó többségi tulajdonosa ugyanis az a Terry Gou, aki a világ legnagyobb bérgyártójának, a többek között az iPhone-okat is jelentős mennyiségben gyártó Foxconnak az alapítója, illetve aki éppen augusztus végén jelentette be, hogy jelöltetné magát Tajvan elnökének.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról