Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 12. 13:25

Saját márkanéven dob piacra okostelefonokat a tajvani gyártómogul finn cége

HMD-márkájú okostelefonokat kíván piacra dobni a hasonló nevű finn cég, mely 2016 óta licenceli a Nokia márkát, és melynek többségi tulajdonosa nem mellékesen a világ legnagyobb bérgyártócégének, a Foxconnak az elnöke.

Márkastratégia-váltás jön a finn HMD Globalnál, mely az egykori vezető mobilbirodalomnak számító Nokia romjaira épülve próbálta az elmúlt években kisajtolni a finn márkából a még benne szunnyadó lehetőségeket. A finn cég vezérigazgatója LinkedInen árulta el, hogy hamarosan jönnek a vállalat saját márkanevét viselő okostelefonok, melyek a Nokiákkal párhuzamosan kerülnek piacra a következő időszakban.

A HMD Global Oy története 2016-ig nyúlik vissza, amikor a Microsoft úgy döntött, hogy kapitulál az okostelefon-piacon és a Windows Mobile mellett maga után hagyja a patinás Nokia márkát is. A finn cég megszerezte a névhasználati jogokat, illetve a mérnökcsapat egy részét is magához édesgette, így a Nokia márkájú okostelefonok a vállalat égisze alatt túlélhettek az egyre koncentrálódó és szűkülő piacon.

nokia_g22
az eleve házibarkács-modellként eladott Nokia G22

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Bár a HMD telefonjai a Nokia régi, nagy piacain alapvetően jó fogadtatásban részesültek pusztán a márkaismertség miatt, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a cég nem fog tudni beleharapni a nagyok tortaszeleteibe, bár ezen vélhetően az sem fog segíteni különösebben, hogy jönnek a HDM márkájú készülékek, hiszen a márka teljesen radar alatt van a legtöbb piacon.

Egyelőre nem közölte a cég, hogy pontosan mikor várhatók az első, saját márkás okostelefonok a boltokba, illetve a stratégiaváltás okait sem részletezte a menedzsment, könnyen lehet azonban, hogy a mögöttes szándék hosszú távon már az lehet, hogy a vállalat készül a Nokia márkanév elhagyására, melynek használati jogához jó eséllyel nem életreszólóan jutott hozzá a gyártó.

A HMD-nek mindenesetre még a relatíve alacsony volumen mellett sem fog különösebben gondot okozni a működés finanszírozása, a gyártó többségi tulajdonosa ugyanis az a Terry Gou, aki a világ legnagyobb bérgyártójának, a többek között az iPhone-okat is jelentős mennyiségben gyártó Foxconnak az alapítója, illetve aki éppen augusztus végén jelentette be, hogy jelöltetné magát Tajvan elnökének.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

sar ügy

1

Az NMHH is figyeli a francia iPhone gate-et

2023. szeptember 29. 11:17

Egyelőre továbbra sincs bizonyíték arra, hogy az iPhone 12 felhasználókat az egészségügyi határértéket meghaladó sugárzás éri.