Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 18. 11:02

Jó hír, kedves újságíró: az MI nem veszi el a munkádat

Kihagyhatatlan ottawai turisztikai látványosságokról írt cikket a Microsoft News hasábjaira a mesterséges intelligencia, a lista harmadik helyére azonban egy meglehetősen szokatlan látnivaló került.

A Microsoft kénytelen volt eltávolítani saját üzemeltetésű híroldaláról a napokban egy utazási tippeket tartalmazó, mesterséges intelligencia által írt cikket, mely az ottawai látványosságokra hívta fel az oda látogató turisták figyelmét. Az eset ismételten ráirányítja a figyelmet arra, hogy a humán kontroll nélküli MI mennyire abszurd - olykor kínosan vicces eredményeket képes szülni a jelenlegi formájában.

Az ominózus cikk a legfontosabb ottawai nevezetességek sorában a harmadik helyen emelte ugyanis ki a legnagyobb helyi élelmiszeradomány-gyűjtő szervezetet, az Ottawa Food Bankot, méltatva annak munkáját, illetve mellékesen megjegyezve, hogy 

a helyet ajánlatos üres gyomorral meglátogatni.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A The Verge elérte a "látványosság" kommunikációs vezetőjét, aki a lapnak nyilatkozva leszögezte, hogy a helyi szociális intézmény a legkevésbé sem kívánt ilyen kontextusban megjelenni egy internetes publikációban, az üres gyomorra vonatkozó megjegyzést pedig kifejezetten ízléstelennek nevezte a sajtószóvivő, hozzátéve, hogy egy humán szerkesztő soha nem engedett volna át ilyen szöveget.

A Microsoft egyébként 2020-ban küldött el az MSN-től, illetve utódjától újságírókat azzal az indokkal, hogy a jövőben az általuk felkarolt témákat inkább az MI-vel fogja megíratni. 

Az eset amúgy távolról sem példa nélküli, a CNET legalábbis hasonló cipőben jár: a médiakonszern idén januárban volt kénytelen leállítani az MI által készített cikkek publikálását, miután a 77, emberi közreműködés nélkül megírt cikk közül 41-hez kellett kiadni utólagosan helyreigazítást.

Via The Verge.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.