Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 18. 11:02

Jó hír, kedves újságíró: az MI nem veszi el a munkádat

Kihagyhatatlan ottawai turisztikai látványosságokról írt cikket a Microsoft News hasábjaira a mesterséges intelligencia, a lista harmadik helyére azonban egy meglehetősen szokatlan látnivaló került.

A Microsoft kénytelen volt eltávolítani saját üzemeltetésű híroldaláról a napokban egy utazási tippeket tartalmazó, mesterséges intelligencia által írt cikket, mely az ottawai látványosságokra hívta fel az oda látogató turisták figyelmét. Az eset ismételten ráirányítja a figyelmet arra, hogy a humán kontroll nélküli MI mennyire abszurd - olykor kínosan vicces eredményeket képes szülni a jelenlegi formájában.

Az ominózus cikk a legfontosabb ottawai nevezetességek sorában a harmadik helyen emelte ugyanis ki a legnagyobb helyi élelmiszeradomány-gyűjtő szervezetet, az Ottawa Food Bankot, méltatva annak munkáját, illetve mellékesen megjegyezve, hogy 

a helyet ajánlatos üres gyomorral meglátogatni.

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

A The Verge elérte a "látványosság" kommunikációs vezetőjét, aki a lapnak nyilatkozva leszögezte, hogy a helyi szociális intézmény a legkevésbé sem kívánt ilyen kontextusban megjelenni egy internetes publikációban, az üres gyomorra vonatkozó megjegyzést pedig kifejezetten ízléstelennek nevezte a sajtószóvivő, hozzátéve, hogy egy humán szerkesztő soha nem engedett volna át ilyen szöveget.

A Microsoft egyébként 2020-ban küldött el az MSN-től, illetve utódjától újságírókat azzal az indokkal, hogy a jövőben az általuk felkarolt témákat inkább az MI-vel fogja megíratni. 

Az eset amúgy távolról sem példa nélküli, a CNET legalábbis hasonló cipőben jár: a médiakonszern idén januárban volt kénytelen leállítani az MI által készített cikkek publikálását, miután a 77, emberi közreműködés nélkül megírt cikk közül 41-hez kellett kiadni utólagosan helyreigazítást.

Via The Verge.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

0

Popszakma, hackerek, menőzés

2023. szeptember 29. 11:55

A hacker karaktere évtizedek óta jelen van az irodalomban vagy éppen a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük ezzel együtt sokat változott az évek során.