Szerző: Koi Tamás

2023. július 12. 14:45

Visszavonul a Google keresőjének építésze

Egyszer minden történet véget ér - így van ez a Google egyik (korábbi) kulcsfigurájával, Urs Hölzlével is, aki a világ legnépszerűbb keresőmotorjának egyik megalkotója volt.

Urs Hölzle 1999-ben csatlakozott egy mai mércével mérve aprócska startuphoz, mely azt vette a fejébe, hogy az internetes keresést új szintre emeli. Ez volt a Google, melynek Hölzle konkrétan a nyolcadik alkalmazottja volt, egyben az első olyan programozó, aki az azóta mindenki által használt keresőmotor alapjait megalkotta.

A svéd származású, a legenda szerint mindig piros zoknit viselő szakember később a Google Technológiai Infrastruktúrájáért felelős első számú alelnöke lett, ebből a pozícióból is távozik több mint két évtizednyi vezetői poszton betöltött időszak után.

urs_holzle

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A keresőmotor mellett, illetve után a veterán mérnök a Google felhős infrastruktúrájának számítási központját alkotta meg és éppen a felhős részleg átszervezésének lett egyfajta áldozata. Az üzletágra évek óta óriási nyomás nehezedik, ahogy próbálja felvenni a versenyt a két piaci nagyágyúval, az Amazon Web Services-szel és a Microsoft Azure-jével.

Hölzle nem tűnik el a teljesen a Google háza tájáról, a veterán szakember a továbbiakban tanácsadóként segíti az anyavállalat munkáját,

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.