:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. július 4. 12:33

Nem ajánlja a Google Analytics használatát a svéd adatfelügyelet

Két svéd cégnek osztott bírságot a helyi hatóság a GA miatt.

Európai felhasználók Google Analytics rendszeren keresztüli exportja miatt szabott ki meglehetősen harmatos, összesen egymillió eurós bírságot a svéd adatvédelmi felügyelet (IMY), ami más cégeket is próbál óva inteni a Google eszközének használatától. A pénzbüntetés a svéd Tele2 és a CDON online kiskereskedő cégeknek repült, és bár az összeg nem különösebben magas, említésre méltó amiatt, hogy ezek az első olyan bírságok, amik célba találnak a Google Analytics-et 2020-ban ért panaszok után.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szabályozó vizsgálata szerint a keresőcég az európai felhasználók Egyesült Államokba feldolgozásra küldött adataira alkalmazott úgynevezett kiegészítő intézkedései nem voltak kielégítőek, és nem tudták garantálni a helyi törvényeknek megfelelően a védelem szükséges szintjét, mivel az adatok összekapcsolhatók voltak más, továbbított egyedi adatokkal.

A hatóság blogposztban figyelmezteti arra a többi svéd vállalatot, hogy hagyjanak fel a Google Analytics használatával. Tavaly más európai uniós adatvédelmi hatóságok, köztük a francia és az olasz szerv is óva intett a Google analitikai szolgáltatásától, miután megállapították, hogy hogy számos felhasználó nem tartja be a blokk nemzetközi adattovábbításra vonatkozó szabályait, ám a svédektől eltérően nem szabtak ki pénzbírságokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 15:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.