:

Szerző: Koi Tamás

2023. március 6. 10:59

Sajátos módszerrel védi beszállítóit a Huawei

A sino-amerikai gazdasági összefeszülés egyik velejárója, hogy az Egyesült Államok mostanra gyakorlatilag kriminalizálja azt a nyugati chipgyártót, mely kínai cégeknek, illetve legfőképpen feketelistán lévő kínai cégeknek szállít termékeket. Nem csoda, hogy a kínai partnerek most még titokzatosabbak a beszállítóikat illetően, mint eddig voltak.

Kína legnagyobb technológiai óriása, a Huawei Technologies a fogyasztói üzletágát leszámítva egész jól átvészelte eddig az amerikai szankciókat és embargókat, melyek az évek során mind szigorúbb intézkedésekkel igyekeztek ellehetetleníteni a kínai technológiai ipar addigi töretlennek tűnő fejlődését. 

Pedig a Huawei mobilhálózati és nagyvállalati eszközöket gyártó üzletága is óriási volumenben rendel nyugati chipeket, legalábbis botorság lenne azt hinni, hogy a cég hirtelen minden, az alaplapokra forrasztott félvezetőt képessé vált Kínában legyártatni, kínai partnerrel.

huawei_mb_mask

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az egyre szigorúbbá váló szankciók hatására azonban a nyugati cégeknek hirtelen meglehetősen kontraproduktív referenciává vált a Huawei, amit láthatóan a kínai gyártó is érzékelt. Ennek lehetett az egyenes következménye, hogy az idei Mobile World Congressen a cég standján kiállított szerveralaplapkon lévő chipekre kivétel nélkül vagy fekete maszkolóréteg vagy hűtőborda került (utóbbi mondjuk nem különösebben meglepő látvány egy alaplapon).

A Huawei ezzel együtt is irgalmatlan pénzeket öl az országon belüli chipgyártás felfuttatásába, így például közösen épít gyárat Kína legnagyobb chipgyártójával, az SMIC-vel, addig is azonban, míg az elkészül, a szürkezónába kényszerülhetnek egyes beszállítók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 15:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.