Szerző: Koi Tamás

2023. február 21. 12:59

Túl erős a fikciós műfajokban az MI

A ChatGPT-hez hasonló, generatív nyelvi modellek alapján szöveget előállító robotok kifejezetten hatékonynak mutatkoznak a rövid történetek, novellák írásában, kiváltképp sci-fi és fantasy területen.

Határozatlan ideig nem fogad be több, külsős szerzőtől származó sci-fi vagy fantasy novellát a műfajok egyik legismertebb amerikai online magazinja, a Clarkesworld. A döntés kapcsán a kiadvány hivatalos Twitter-csatornáján először csak annyi szerepelt, hogy nem kell rakétatudomány ahhoz, hogy valaki rájöjjön az okokra, később ugyanakkor már egyértelművé tette a vezető szerkesztő, Neil Clarke, hogy

jelenleg nem állnak rendelkezésre megfelelő eszközök ahhoz, hogy az MI által írt rövid történeteket megfelelően kiszűrjék.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Clarkesworld-öt a generatív nyelvi modellt használó rendszerek, így elsősorban a ChatGPT év eleje óta tartó óriási hype-jának köszönhetően az utóbbi hónapokban elárasztották az MI-vel generált spamek, ami a lap leghűségesebb olvasói szerint a műfaj eddigi legnagyobb krízisét jelenti.

A Clarkesworld elsősorban a stabil bevételforrás miatt számított korábban népszerűnek a külsős szerzők számára, a spammerek azonban állítólag mostanra már gyakorlatilag automatikusan és iparági hatékonysággal bombázzák a kiadványt mesterségesen generált sztorikkal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról