Szerző: Koi Tamás

2023. január 30. 10:34

Végre a Yettel is megmutatja, hol van 5G-je

A Yettel sokáig nem igazán tekintett kereskedelmi szolgáltatásként az 5G-re, eközben azonban a háttérben szép lassan zajlottak a fejlesztések - csak éppen azt nem lehetett tudni, hol. Ennek azonban mostantól vége.

Frissítés: időközben kiderült, hogy az 5G-s lefedettségi térkép nem teljesen újkeletű jelenség a Yettel weboldalán, jelen cikkünk így inkább csak felhívja a figyelmet a létezésére, amit annyira nem vert nagy dobra a szolgáltató.

Jó hír a yetteleseknek, hogy legyen bármilyen tarifacsomagjuk, ha 5G-képes készülékkel rendelkeznek, és olyan területen tartózkodnak, ahol a szolgáltató 5G-s lefedettséget biztosít, akkor minden felár és hókuszpókusz nélkül használhatják a 4G-nél - ideális esetben - lényegesen nagyobb sávszélességet biztosító hálózatot.

Hogy ez meddig lesz így, azt nem tudni, viszont ennél némileg zavaróbb volt eddig, hogy a szolgáltató a térbeli tájékozódást nem könnyítette meg különösképpen, vagyis nem tett fel a honlapjára semmilyen 5G-s lefedettségi térképet.

yettel_5g_upgrade

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ez azonban mostanra megváltozott, a Yettel honlapján - jól eldugva - ott van ugyanis egy statikus, budapesti és országos lefedettséget ábrázoló térkép is, melyekről elég jól képet lehet kapni arra vonatkozóan, hogy az a bizonyos 500+ állomás, ami mostanra 5G-re lett tuningolva, hol is helyezkedik el az országban.

A térképről azért néhány dolog nem derül ki egyértelműen, hovatovább az, hogy mennyire friss (a fájlnév alapján tavaly szeptemberiek, azaz nem 500, hanem kb. 400 állomás helyzetét mutathatják), de az sem, hogy a zöld pacák csak a 3,6 GHz-en üzemelő cellák lefedettségét mutatják, vagy van köztük DSS-állomás is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról