Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. január 17. 11:54

A leállás után sem lesz haszontalan a Google Stadia kontrollere

Általános Bluetooth-támogatást kap egy frissítés révén a Stadia vezérlője.

A Google egy hete tette elérhetővé a Stadia alkalmazás utolsó androidos frissítését, mielőtt a játékszolgáltatás január 18-án lehúzza a rolót, a cég magyarázata szerint azért, mert nem sikerült eléggé népszerűvé válnia a felhasználók körében. A vállalat a Stadia kontroller, illetve a Stadia Áruházban vásárolt programok után visszatérítést ad a felhasználóknak, ami a szolgáltatás leállásának határidejéig fog megérkezni hozzájuk.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A visszatérítés lehetőségének ellenére az a kérdés nyitott maradt, hogy mi lesz a Stadia kontroller sorsa. A keresőcég friss bejelentése szerint hamarosan kiad egy frissítést, amivel a Stadia kontrolleren engedélyezhető lesz a Bluetooth, ami mint kiderült, alvó funkcióként eddig is ott volt letiltva a firmware-ben. Ez azt jelenti, hogy a Stadia-kontroller más eszközökkel is használhatóvá válik, és egy átlagos Bluetooth-os kontrollerként folytatja életét. A periféria eddig korlátozottan csak a Stadia szolgáltatással volt használható.

A keresőcégnek nagy tervei voltak a 2019-ben indult szolgáltatással, hiszen meglehetősen jól hangzott, hogy a játékosok oldalán nincs szükség erős hardverre az élvonalbeli játékok indításához, azok a Google saját szerverein futnak, a felhasználókhoz csupán a streamelt mozgókép jut el. Az iparág azért kétkedve fogadta az ötletet, ismervén, hogy a türelmetlen keresőcég hamar leállítja azokat a projekteket, amik nem nem válnak jövedelmezővé rövid időn belül. Sokan kritizálták a játékok magas árait is, főleg annak fényében, hogy streamingről van szó, és a felhasználó közvetlenül nem birtokolja a programot, aminek a futtatásáért fizet.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról