Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. január 10. 14:25

Kijött a Google Stadia app búcsúfrissítése

Hamarosan végleg leáll a Google játékszolgáltatása.

A Google elérhetővé tette a Stadia alkalmazás utolsó androidos frissítését, mielőtt a játékszolgáltatás végleg lehúzza a rolót, és január 18-án leáll, a cég magyarázata szerint azért, mert nem sikerült eléggé népszerűvé válnia a felhasználók körében. Az új kiadás sok fejlesztést ennek fényében már nem hoz: a szembetűnő változás maga a bejelentkezési képernyő, ami egyértelmű üzenettel figyelmeztet a végső búcsúra. Eltűnt a Destiny 2 játékból vett grafika is. Mindezek ellenére a játékok egyelőre még továbbra is zökkenésmentesen játszhatók jelen pillanatban.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A keresőcégnek nagy tervei voltak a 2019-ben indult szolgáltatással, hiszen meglehetősen jól hangzott, hogy a játékosok oldalán nincs szükség erős hardverre az élvonalbeli játékok indításához, azok a Google saját szerverein futnak, a felhasználókhoz csupán a streamelt mozgókép jut el. Az iparág azért kétkedve fogadta az ötletet, ismervén, hogy a türelmetlen keresőcég hamar leállítja azokat a projekteket, amik nem nem válnak jövedelmezővé rövid időn belül. Sokan kritizálták a játékok magas árait is, főleg annak fényében, hogy streamingről van szó, és a felhasználó közvetlenül nem birtokolja a programot, aminek a futtatásáért fizet. 

A vállalat a Stadia kontroller, illetve a Stadia Áruházba vásárolt programok után visszatérítést ad a felhasználóknak, ami a szolgáltatás leállásának határidejéig fog megérkezni hozzájuk. A játékszolgáltatás mögött álló technológiától azért nem válnak meg teljesen, később egyéb funkciók formájában beépül majd a YouTube, a Google Play és egyes kiterjesztettvalóság-programok kódjába, a korábban Stadián dolgozó szakemberek pedig a cég más projektjein fognak dolgozni.

stadia_google

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról