Szerző: Koi Tamás

2022. november 11. 13:22

Rendeződött a Telekom és a Cloudflare routing-problémája

Szerda este egyik pillanatról a másikra újra a régi mederbe kerültek a Cloudflare felől érkező és oda tartó csomagok a Magyar Telekom hálózatán internetezők számára.

Minden jó ha a jó a vége - bármi is volt az oka, műszaki hiba, egy rossz konfig, vagy akár egyesek szerint szándékos nyomásgyakorlás, mostantól újra elfogadható mederben halad az adatfolyam a Cloudflare és a Deutsche Telekom (és annak leányvállalatai, köztük a Magyar Telekom) hálózata között. A kapcsolat szerdán a kora esti órákban még az azt megelőzően hetekben tapasztalható tüneteket produkálta, azaz irgalmatlan lassú volt a válaszidő és jöttek szép számmal a csomagvesztések is, később azonban helyreállt a világ rendje, a jelenség pedig azóta nem ütötte fel a fejét.

A Cloudflare magyarországi elérésével kapcsolatos problémáról a HWSW írt egyedüliként itthon még hétfőn, miután számos internetes fórumon megjelentek a problémás működést jelző, reklamáló posztok, illetve a jelenséget a szerkesztőség telekomos előfizetői is tapasztalták. 

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A meglehetősen jól behatárolható időszakban, magyar idő szerint többnyire 16 óra és éjfél között jelentkező hálózati probléma a rendelkezésre álló információk és logok szerint a Magyar Telekom nemzetközi peering-útvonalait üzemeltető anyavállalat, a Deutsche Telekom és a Cloudflare közötti kapcsolat (Level3) torlódásából adódott, ennélfogva nem csak a magyar előfizetőket érinti, hanem kisebb-nagyobb mértékben minden olyan DT-leányvállalatnál jelentkezik, mely a Magyar Telekomhoz hasonlóan van ráutalva az anyacégre.

A fenti problémák kisebb-nagyobb mértékben mindenkit érintettek, akik olyan szolgáltatásokat vesznek, illetve vettek igénybe, melyek működési hátterét részben az egyébként erősen az adatbiztonságra fókuszáló Cloudflare biztosítja. A nagy nemzetközi platformok között ilyen például a Discord, de több hazai internetes médiatermék is épít a Cloudflare-re.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról