Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 21. 12:05

5G, szerelem, száguldás

Az 5G-s magánhálózatok felhasználási lehetősége elképesztően széles körű, más kérdés, hogy a privát hálózatok tömeges elterjedése a sokadik ígéretes teszt ellenére sem látszik. Poénnak azonban többnyire jók az olyan projektek, mint a most bemutatott 5G-s távirányítású versenyautó.

Az 5G-alapú kommunikáció tömeges használata az autóiparban körülbelül a hidrogénhajtással egy polcon lévő ígéretnek számít évek óta, mérnökök, illetve jelen esetben mérnökhallgatók ettől függetlenül remekül eltöltik az idejüket az olyan "mozgalmakban", mint a Formula Student melynek egyik csapata, a BME Formula Racing Team egy 5G-n keresztül, távolról irányítható versenyautót fejlesztett. 

hungaroring_5g_car

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatóinak pilóta nélküli versenyautóját szeptember 17-én a Hungaroringen is kipróbáltak, igaz, az erről szóló közleményben magáról a versenyteljesítményről (végsebesség? köridő? szektoridők?) esett a legkevesebb - konkrétan zéró - szó, nyilván okkal.

A projektet egyébként az a Vodafone gründolta, mely a Zalazone-on egyszer már beültette magát Orbán Viktort is egy mobilhálózaton keresztül távirányított, bármilyen versenytempótól igen távol álló sebességgel haladó autó volánja mögé.

Jelen esetben attól aligha kell tartani, hogy a jövő Verstappenjei és Leclercjei majd a boxból vezetik az F1-es autókat, a demonstráció mindenesetre arra jó volt, hogy az 5G-s magánhálózatok és az autóipar áthallásait kicsit erősítse, illetve a Vodafone újfent kiemelje az elkötelezettségét a technológiai innovációk használata iránt.

A versenyhelyzet eközben láthatóan a szolgáltatók között is erősödik, a Magyar Telekom partnereivel ugyanis szeptember 23-án tart hasonló témájú bemutatót, éppen a Hungaroringen.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

3

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.