Szerző: Koi Tamás

2022. június 20. 09:05

Eladják a Citromailt

Tulajdonos vált az egyik legnagyobb, ingyenes magyar e-mail szolgáltató, a Citromail. A tranzakció lezárását követően a rendszert egy norvég cég üzemelteti majd.

Megválik ingyenes e-mail platformjától, a Citromailtól a Centrál Médiacsoport Zrt. A cég ezt egy, a fióktulajdonosoknak küldött értesítőben jelentette be, melyben leírja, hogy a Citromail.hu weblap és az adatbázis teljes tartalmával együtt kerül új tulajdonosához, a norvég Fjordmail International AS-hez.

Az egykor a Freemail-lel együtt a magyar ingyenes e-mail szolgáltatások szegmensét meghatározó Citromail aktuális, aktív felhasználói bázisáról gyakorlatilag semmit nem tudni, a szolgáltatás ugyanakkor több, egymástól független felmérés alapján már az előző évtized első felében is jelentős lemorzsolódással küzdött.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Centrál Médiacsoport közleményében leszögezi, mindent megtesz annak érdekében, hogy a tranzakció során a levelezőrendszer működése folyamatos legyen, illetve az adatok biztonsága a "jelenlegivel azonos szintű maradjon" a változást követően. 

Mindebből arra lehet következtetni, hogy az adatbázis a jelenlegi hoszting partnertől, a Drávanet Zrt-től fizikailag a nem EU-tag Norvégiába költözik a tranzakció részeként. Ezzel párhuzamosan a felhasználókat az uniós adatvédelmi rendelet értelmében tiltakozási lehetőség illeti meg, így aki nem kívánja, hogy adatai az új adatkezelőhöz kerüljenek, jelezheti azt az üzemeltetőnél, mely ezt követően törli a fiókját.

A vevő, a norvég Fjordmail International több, elsősorban skandináv gyökerű (köztük három norvég, kettő dán és egy finn) publikus webmail-rendszert és híroldalt üzemeltet, a cégnek a Citromail lehet az első kelet-európai érdekeltsége.

a címlapról