Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 28. 14:22

Még több linket távolít el kérésre a Google

Az amerikai cég kibővítette azon adatok körét, amelyeknek eltávolítását kérvényezhetik a felhasználók a keresőből.

A Google felhasználói kérvényezésre indokolt esetekben eltávolítja azokat a linkeket a keresési találatok listájáról, amik személyes adatokra mutatnak, vagy kompromittálóak. Eddig többek közt olyan linkek levételét lehetett kérni a kereső üzemeltetőitől, amelyek a személyazonosság-lopás, a pénzügyi csalás vagy más konkrét károk jelentős kockázatát hordozzák magukban.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Az esetek listájának kiterjesztésével mostantól kezdve bárki jelezheti a Google felé, hogy tiltsa le bizonyos URL-címek megjelenítését, amennyiben azok személyes azonosításra alkalmas adatok vagy doxolási tartalmak, többek közt az érintett tartózkodási helyéhez, telefonszámához vagy e-mail címéhez fűződnek. A sor bővült a bizalmas, fiókokhoz való hozzáférést biztosító szenzitív adatokkal, így esetlegesen kiszivárgott jelszavakkal is, illetve a személyi azonosítókról készült másolatokkal, fotókkal, aláírásokról készült felvételekkel. A fentebb említettek mellett az üzemeltetők nagyobb hangsúlyt fektetnek az intim jellegű, pornográf, vagy deepfake képek eltávolítására is.

A cég blogposztja szerint azért teszi elérhetővé az új opciókat, mert a kereső az egész internetre kiterjedően, a webhelyekről összegyűjtött adatokat jeleníti meg, így bekerülhetnek olyan találatok is, amelyek veszélynek tesznek ki egyes felhasználókat. Ahogy a Google megjegyzi: természetesen ez még nem jelenti azt, hogy az információkat tartalmazó oldalak is eltűntek az internetről, csupán a keresőben nem kerülnek mások szeme elé.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról