Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 28. 14:22

Még több linket távolít el kérésre a Google

Az amerikai cég kibővítette azon adatok körét, amelyeknek eltávolítását kérvényezhetik a felhasználók a keresőből.

A Google felhasználói kérvényezésre indokolt esetekben eltávolítja azokat a linkeket a keresési találatok listájáról, amik személyes adatokra mutatnak, vagy kompromittálóak. Eddig többek közt olyan linkek levételét lehetett kérni a kereső üzemeltetőitől, amelyek a személyazonosság-lopás, a pénzügyi csalás vagy más konkrét károk jelentős kockázatát hordozzák magukban.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Az esetek listájának kiterjesztésével mostantól kezdve bárki jelezheti a Google felé, hogy tiltsa le bizonyos URL-címek megjelenítését, amennyiben azok személyes azonosításra alkalmas adatok vagy doxolási tartalmak, többek közt az érintett tartózkodási helyéhez, telefonszámához vagy e-mail címéhez fűződnek. A sor bővült a bizalmas, fiókokhoz való hozzáférést biztosító szenzitív adatokkal, így esetlegesen kiszivárgott jelszavakkal is, illetve a személyi azonosítókról készült másolatokkal, fotókkal, aláírásokról készült felvételekkel. A fentebb említettek mellett az üzemeltetők nagyobb hangsúlyt fektetnek az intim jellegű, pornográf, vagy deepfake képek eltávolítására is.

A cég blogposztja szerint azért teszi elérhetővé az új opciókat, mert a kereső az egész internetre kiterjedően, a webhelyekről összegyűjtött adatokat jeleníti meg, így bekerülhetnek olyan találatok is, amelyek veszélynek tesznek ki egyes felhasználókat. Ahogy a Google megjegyzi: természetesen ez még nem jelenti azt, hogy az információkat tartalmazó oldalak is eltűntek az internetről, csupán a keresőben nem kerülnek mások szeme elé.

a címlapról