:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 28. 14:22

Még több linket távolít el kérésre a Google

Az amerikai cég kibővítette azon adatok körét, amelyeknek eltávolítását kérvényezhetik a felhasználók a keresőből.

A Google felhasználói kérvényezésre indokolt esetekben eltávolítja azokat a linkeket a keresési találatok listájáról, amik személyes adatokra mutatnak, vagy kompromittálóak. Eddig többek közt olyan linkek levételét lehetett kérni a kereső üzemeltetőitől, amelyek a személyazonosság-lopás, a pénzügyi csalás vagy más konkrét károk jelentős kockázatát hordozzák magukban.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az esetek listájának kiterjesztésével mostantól kezdve bárki jelezheti a Google felé, hogy tiltsa le bizonyos URL-címek megjelenítését, amennyiben azok személyes azonosításra alkalmas adatok vagy doxolási tartalmak, többek közt az érintett tartózkodási helyéhez, telefonszámához vagy e-mail címéhez fűződnek. A sor bővült a bizalmas, fiókokhoz való hozzáférést biztosító szenzitív adatokkal, így esetlegesen kiszivárgott jelszavakkal is, illetve a személyi azonosítókról készült másolatokkal, fotókkal, aláírásokról készült felvételekkel. A fentebb említettek mellett az üzemeltetők nagyobb hangsúlyt fektetnek az intim jellegű, pornográf, vagy deepfake képek eltávolítására is.

A cég blogposztja szerint azért teszi elérhetővé az új opciókat, mert a kereső az egész internetre kiterjedően, a webhelyekről összegyűjtött adatokat jeleníti meg, így bekerülhetnek olyan találatok is, amelyek veszélynek tesznek ki egyes felhasználókat. Ahogy a Google megjegyzi: természetesen ez még nem jelenti azt, hogy az információkat tartalmazó oldalak is eltűntek az internetről, csupán a keresőben nem kerülnek mások szeme elé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.