:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 19. 12:58

Hologramorvosokat küldött a NASA az ISS-re

Az ügynökség egy új módját valósította meg a hatalmas távolságokon átívelő kommunikációnak.

Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) tavaly „teleportált” először embert az űrbe hologram formájában – osztotta meg egy blogbejegyzésben az ügynökség. A „hologram” és „teleportálás” kifejezésekből alkotott „holoportálás” során egy valós személy háromdimenziós hologramját vetítik ki adott környezetben, melynek alanyául a NASA Dr. Josef Schmid sebészt és kollégáit választotta 2021 októberében, akiket a nemzetközi űrállomás (ISS) Crew 2 legénységéhez jutottak el konzultációra.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ez a holoportáció volt az első az emberiség történetében, amikor űrben tartózkodó emberek közvetlenül tudtak kommunikálni a földön tartózkodó személyekkel úgy, mintha mellettük álltak volna. A NASA a projektben a Microsoft Hololens eszközét használta egy PC-vel, amin az AEXA szoftvere futott, ez a cég egyedi szoftvereket fejleszt kevert- és virtuálisvalóság-eszközökhöz, megrendelői főleg az űrkutatás, az olaj- és gázellátás valamint a gyógyászat területéről érkeznek.

Az ügynökség elmondása szerint a jövőben szeretnék azt is megvalósítani, hogy a hologramos kommunikáció kétirányú legyen, azaz ne csak az űrállomásra tudjanak "felsugározni" személyeket, de a legénység tagjai is megjelenhessen a földön, ha például a családtagjaikkal szeretnének érintkezni.

hologramorvosok

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.