Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 19. 12:58

Hologramorvosokat küldött a NASA az ISS-re

Az ügynökség egy új módját valósította meg a hatalmas távolságokon átívelő kommunikációnak.

Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) tavaly „teleportált” először embert az űrbe hologram formájában – osztotta meg egy blogbejegyzésben az ügynökség. A „hologram” és „teleportálás” kifejezésekből alkotott „holoportálás” során egy valós személy háromdimenziós hologramját vetítik ki adott környezetben, melynek alanyául a NASA Dr. Josef Schmid sebészt és kollégáit választotta 2021 októberében, akiket a nemzetközi űrállomás (ISS) Crew 2 legénységéhez jutottak el konzultációra.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ez a holoportáció volt az első az emberiség történetében, amikor űrben tartózkodó emberek közvetlenül tudtak kommunikálni a földön tartózkodó személyekkel úgy, mintha mellettük álltak volna. A NASA a projektben a Microsoft Hololens eszközét használta egy PC-vel, amin az AEXA szoftvere futott, ez a cég egyedi szoftvereket fejleszt kevert- és virtuálisvalóság-eszközökhöz, megrendelői főleg az űrkutatás, az olaj- és gázellátás valamint a gyógyászat területéről érkeznek.

Az ügynökség elmondása szerint a jövőben szeretnék azt is megvalósítani, hogy a hologramos kommunikáció kétirányú legyen, azaz ne csak az űrállomásra tudjanak "felsugározni" személyeket, de a legénység tagjai is megjelenhessen a földön, ha például a családtagjaikkal szeretnének érintkezni.

hologramorvosok

a címlapról