Szerző: Koi Tamás

2022. április 7. 14:31

A hírközlési kódex miatt mehet bíróságra tíz uniós tagország

Az Európai Unió 2018-ban elfogadott új hírközlésszabályozási keretrendszere látszólag alaposan megfeküdte a gyomrát néhány uniós tagországnak, melyek a mai napig adósak a jogszabályok pontos implementációjával.

Tíz EU-s tagországot, köztük Spanyolországot, Lengyelországot, Horvátországot, Romániát és Svédországot citált tegnap az Európai Unió Bírósága elé az Európai Bizottság, mivel a tagállamok nem tettek eleget kötelezettségüknek, és nem implementálták határidőre jogszabályi környezetükbe a 2018-ban létrejött Európai Elektronikus Hírközlési Kódex (röviden: Kódex) rendelkezéseit - jelentette be tegnap a Bizottság. 

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A számos fontos adminisztratív változást hozó Kódex így nem csak az iparági szereplők, hanem a tagállami törvényhozás torkán is meglehetősen nehezen ment le, legalábbis a Bizottságnak tavaly februárban 24 EU-s tagállamot kellett felszólítania a kötelezettség teljesítésére, melyet szeptemberben 18 tagállam esetében ismételt felszólítás követett (Magyarország azon négy EU-s tagállam közé tartozott, melyek az eredeti határidőnek megfelelően implementálták a rendelkezéseket).

Az új keretrendszer megalkotása során az iparági szereplők többször élesen kritizálták a Bizottság tervezett jogszabályi intézkedéseit, többek közt azt állítva, hogy a kénytelen-kelletlen politikai konszenzus révén létrejött Kódex olyan elemeket tartalmaz, melyek hosszú távon csökkentik a régió versenyképességét, ezáltal alapvetően sértik az uniós állampolgárok érdekeit. 

A Kódex legfontosabb változásait, rendelkezéseit alábbi cikkünk foglalja össze.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról