:

Szerző: Koi Tamás

2022. február 24. 13:39

Frissítve: Eltörlik az Ukrajnában tartózkodó magyarok roamingköltségeit

A külföldön tartózkodó magyarok kapcsán a hazai telekommunikációs cégek is egy csapásra érintetté váltak az ukrán-orosz konfliktus ma hajnali fejleményei által.

Ingyenessé teszik a jelenleg Ukrajnában tartózkodó magyarok számára a mobilkommunikációs szolgáltatások használatát a hazai mobilszolgáltatók, azaz az ügyfeleknek az ilyenkor szokásos roamingköltségeket határozatlan ideig nem kell megfizetniük - jelentette be csütörtök délelőtt a Magyar Telekom és a Vodafone Magyarország. Előbbi visszamenőlegesen, február 1-jétől jóváírja az ukrán hálózatok használata során jelentkező roamingköltségeket. A Telenor (Yettel) egyelőre nem nyilatkozott a témában.

A szolgáltatók lakossági ügyfelei így roaminghelyzetben mentesülnek a hívások, az SMS-ek és a mobiladat-forgalom (extra) költségeitől annak érdekében, hogy az ilyen helyzetben keletkező kommunikációs szükségletek ne okozzanak többletköltséget az ügyfeleknek.

Korábban többször is előfordult már, hogy az operátorok időszakosan ingyenessé tették a roamingszolgáltatást egy-egy országban, ez azonban jellemzően természeti katasztrófák során (mint pl. a 2015-ös nepáli földrengés) fordult elő, ez az első alkalom, hogy háborús helyzetre válaszul kellett ezzel kapcsolatos döntést hozniuk a hazai mobilcégeknek.

Frissítés (14:47): a Telekom és a Vodafone után a Telenor (Yettel) is bejelentette, hogy visszavonásig jóváírja a hang- SMS- és adatroaming költségeket az Ukrajnában tartózkodó magyarok számára, emellett a Magyarországról Ukrajnába irányuló alapdíjas nemzetközi hívásokat sem számlázza ki a cég. 

a címlapról