Szerző: Koi Tamás

2021. október 28. 13:58

Átfogó EU-s vizsgálat indult az ARM felvásárlása kapcsán

Aggódik az Európai Bizottság, hogy az ARM és az Nvidia összeolvadása révén létrejött vállalat a versenytársakat hátrányosan fogja kezelni, ezzel csorbulhat a verseny és veszélyben lehet az innováció a félvezetők szegmensében - az EU versenyjogi szerve ezért tegnap átfogó vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Tovább csúszik az Nvidia és az ARM által több mint egy éve bejelentett, 40 milliárd dollár értékű akvizíciós üzlet engedélyeztetése. A két cég összeolvadása kapcsán több versenyhatóság is kifejezte korábban aggodalmát, sőt, nemzetbiztonsági aggályok is felmerültek az ügylet kapcsán Nagy-Britanniában. Nem túl jó ómen, hogy az Európai Bizottság tegnap a felvásárlás engedélyezése helyett további, átfogó vizsgálatot rendelt el.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Bizottság illetékes biztosa, Margrethe Vestager a vizsgálat elrendelése kapcsán lényegében egy az egyben a korábban már számos esetben megfogalmazott aggályokra mutatott rá, így elsősorban arra, hogy az összeolvadás jelentősen megnehezítheti majd más gyártók számára az ARM technológiáihoz való hozzáférést, vagyis az ARM korábbi függetlensége lényegében megszűnne.

A szervezet közleménye szerint az Nvidia a benyújtott dokumentumokkal igyekezett minden aggályt eloszlatni, a cég által tett vállalások ugyanakkor nem elégségesek ahhoz, hogy a tranzakció hatásaival kapcsolatos félelmeket eloszlassák.

A Bizottság a közlemény szerint 2022. március 15-ig hozza meg a végleges döntést azzal kapcsolatban, hogy hozzájárul-e az akvizícióhoz, illetve ha igen, milyen esetleges feltételekkel.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról