Szerző: Koi Tamás

2021. június 9. 13:10

Megint átalakul az androidos keresőválasztó

Az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetéseket követően ismét átalakítja egy korábbi versenyjogi eljárás nyomán kötelezően alkalmazandó keresőválasztóját Android platformon a Google.

Szeptembertől megváltoztatja az újonnan értékesített, illetve gyári visszaállítással újra használatba vett androidos készülékeken megjelenő keresőválasztó panelját, illetve annak működési hátterét a Google. A rendszer egy máig rekord nagyságú, ötmilliárd eurós bírság kiszabásával végződő uniós versenyjogi eljárás folyományaként vezette be a keresőcég, ám sem a Bizottság, sem a konkurensek nem lelkesedtek különösebben azért, hogy a Google a keresőpanelen megjelenő konkurensektől licitalapon pénzt szed.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Végül a visszajelzések alapján szakít e gyakorlattal a vállalat, mely szeptembertől ingyenesen biztosítja a versenytársaknak a megjelenési lehetőséget a keresőválasztó panelben, ráadásul az itt feltüntetett szolgáltatók listája is bővül, maximum 12 résztvevőre.

Egyes, korábbi kritériumok ugyanakkor továbbra is érvényben maradnak, így például csak olyan cég jelenhet meg a keresőválasztóban, mely általános keresőszolgáltatást, vagyis nem valamilyen specifikus keresőtevékenységet támogat, emellett a rendszer bárki számára elérhető appal kell rendelkezzen a Google Play Áruházban.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról