:

Szerző: Koi Tamás

2021. március 29. 12:27

Félvezetőhiány: elestek a hűtők és a mikrók is

Egyre több iparágban érezteti hatását a globális félvezetőhiány, mely először az autógyártóknál okozott komoly gyártási nehézségeket, majd később a technológiai iparág szinte összes szereplőjére átterjedt. Most már a fehérárú-gyártók is bajban vannak.

Az autóipartól kezdve az IT-gyártókon át egyre több iparágon söpör végig a globális félvezetőhiány, mely úgy tűnik, mostanra a fehérárú-gyártókat is utolérte. A legnagyobb házartásigép-gyártók közül a Whirlpool közölte, a chiphiány miatt képtelen kiszolgálni a hűtők, mikrók és mosógépek iránt jelentkező keresletet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az amerikai gyártónak tipikusan a legegyszerűbb célprocesszorok beszerzésével gyűlik meg a baja, melyek az utóbbi időben egyre bonyolultabbá váló, kínálatban szereplő háztartási gépek mintegy felében megtalálhatók. A Whirlpool szerint a helyzet annyira súlyossá vált, hogy az utóbbi egy-két hónapban az európai és amerikai exportállomány 75%-át tudják csak szállítani Kínából, ahol a készülékek nagy részét gyártják.

A hiány elsősorban az olyan, jellemzően prémium kategóriás berendezéseket érinti, melyek távolról vezérelhetők, vagy valamilyen integrált okosotthon-megoldással rendelkeznek, és a Whirlpoolon kívül más iparági szereplőket is érintenek - a kínai piacon jelen lévő Hangzhou Robam Appliances például azért volt kénytelen elhalasztani legújabb high-end páraelszívójának premierjét négy hónappal, mivel nem tudott a gyártáshoz elegendő félvezetőt előteremteni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.