Szerző: Koi Tamás

2021. március 29. 12:27

Félvezetőhiány: elestek a hűtők és a mikrók is

Egyre több iparágban érezteti hatását a globális félvezetőhiány, mely először az autógyártóknál okozott komoly gyártási nehézségeket, majd később a technológiai iparág szinte összes szereplőjére átterjedt. Most már a fehérárú-gyártók is bajban vannak.

Az autóipartól kezdve az IT-gyártókon át egyre több iparágon söpör végig a globális félvezetőhiány, mely úgy tűnik, mostanra a fehérárú-gyártókat is utolérte. A legnagyobb házartásigép-gyártók közül a Whirlpool közölte, a chiphiány miatt képtelen kiszolgálni a hűtők, mikrók és mosógépek iránt jelentkező keresletet.

Docker és Terraform képzésekkel indul a tavaszt! (x)

Április 19-20-án 12 órás online, alapozó képzéseket indít a HWSW.

Docker és Terraform képzésekkel indul a tavaszt! (x) Április 19-20-án 12 órás online, alapozó képzéseket indít a HWSW.

Az amerikai gyártónak tipikusan a legegyszerűbb célprocesszorok beszerzésével gyűlik meg a baja, melyek az utóbbi időben egyre bonyolultabbá váló, kínálatban szereplő háztartási gépek mintegy felében megtalálhatók. A Whirlpool szerint a helyzet annyira súlyossá vált, hogy az utóbbi egy-két hónapban az európai és amerikai exportállomány 75%-át tudják csak szállítani Kínából, ahol a készülékek nagy részét gyártják.

A hiány elsősorban az olyan, jellemzően prémium kategóriás berendezéseket érinti, melyek távolról vezérelhetők, vagy valamilyen integrált okosotthon-megoldással rendelkeznek, és a Whirlpoolon kívül más iparági szereplőket is érintenek - a kínai piacon jelen lévő Hangzhou Robam Appliances például azért volt kénytelen elhalasztani legújabb high-end páraelszívójának premierjét négy hónappal, mivel nem tudott a gyártáshoz elegendő félvezetőt előteremteni.

a címlapról