Szerző: Koi Tamás

2021. február 15. 12:17

Nyolc hónap után újra nőttek az okostelefon-eladások Kínában

Tavaly rendkívül nehéz éven volt túl az okostelefon-piac mind globálisan, mind régiós bontásban. Kínában januárban először produkált növekedést a szegmens nyolc hónapnyi folyamatos visszaesést követően.

Nyolc hónapnyi folyamatos visszaesést követően idén januárban kilőtt a kínai okostelefon-piac, derül ki a Kínai Infokommunikációs Akadémia (CAICT) nevű, állami kutatóközpont által szolgáltatott friss gyorsjelentésből. A szervezet szerint januárban havi szinten 51%-kal nőttek az eladások a világ legnagyobb okostelefon-piacán, az éves növekedés pedig ennél is látványosabb, hiszen a valamivel több mint 40 millió készülék nagyjából 93%-os piacbővülésnek felelt meg.

Érdemes ugyanakkor leszögezni, hogy Kínára a világon elsőként csapott le a koronavírus járvány, mely éppen tavaly januárban tetőzött az országban, megbénítva a gyártást, a logisztikát, a kereskedelmet, illetve jelentősen befolyásolva a keresletet is. A piac belterjességét egyébként jól jelzi, hogy az eladott készülékek közül csak 6,4 millió érkezett külföldi gyártótól, jellemzően az Apple-től, a fennmaradó mintegy 33,7 millió okostelefon valamelyik kínai cég nevéhez köthető - ezzel együtt a külföldi gyártású telefonon részarányának erősödése érezhető, elsősorban az új, 5G-s Apple modellek megjelenését követően.

Az 5G-s készülékek fokozatos térnyerése Kínában szintén jól látható folyamat, így a januárban eladott okostelefonoknak már a kétharmada képes volt az új generációs hálózatra csatlakozni.

a címlapról

gépek hálózata

6

Kell az 5G az eSIM-áttöréshez

2021. március 3. 10:42

A fizikai SIM a kisebb szenzoroknál, okoseszközöknél már nem praktikus, és ilyenből egyre több lesz.