Szerző: Koi Tamás

2020. december 17. 12:04

A három nagy szolgáltató versenyezhet az NMHH új frekvenciaárverésén

Sem a Digi Távközlési Kft, sem más, külső szereplő nem jelentkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ősszel indult frekvenciaértékesítési eljárására, így a 900 és 1800 MHz-es frekvenciasávok 2022-ben felszabaduló blokkjait a három nagy piaci szereplő osztja újra magának.

Gyakorlatilag újrafelosztásra kerülnek a három nagy magyar mobilszolgáltató közt az általuk jelenleg használt, 900 és 1800 MHz-es frekvenciasávok 2022-ben felszabaduló blokkjai, miután az értékesítési eljárást kiíró Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság frekvenciaárverésére a Magyar Telekomon, a Vodafone Magyarországon és a Telenor Magyarországon kívül nem jelentkezett másik szereplő.

Azt, hogy a Digi Távközlési Kft. - a negyedik, saját infrastruktúrával rendelkező mobilcég - feladta részvételi szándékát, már korábban tudni lehetett, mostanra azonban az is biztossá vált, hogy az alapszolgáltatások nyújtásához használható spektrum más, kívülről érkező szereplőt sem érdekelt, ez pedig további legalább másfél évtizedre meghatározhatja a magyarországi mobilpiac alapstruktúráját.

A hatóság közleménye szerint az alaki érvényességi vizsgálat eredménye alapján december 17-én az NMHH mindhárom, fentebb említett jelentkezőt árverési nyilvántartásba vette. Az „éles” licitálást egy próbaárverés előzi majd meg, amelyekre várhatóan a jövő év elején kerülhet sor. Az NMHH az árverést követően tájékoztatni fogja a nyilvánosságot, hogy melyik szolgáltató, milyen áron, mennyi frekvenciát szerzett.

a címlapról