Szerző: Koi Tamás

2020. október 26. 13:20

A transzatlanti "tiszta hálózatok" és Magyarország egyetlen térképen

Egyre inkább úgy tűnik, a nyugati szövetséges államok az USA-val az élen meglehetősen fekete-fehéren látják a telekommunikációs hálózatok biztonságának a kérdését.

Michael - Mike - Pompeo amerikai külügyminiszter az elmúlt időszakban igazi rocksztárként turnézta végig az Egyesült Államokkal szövetséges országokat, így szinte az összes EU-s tagállamot és NATO-tagot annak érdekében, hogy nyomatékosítsa: A jövőben lesznek - legalábbis az USA és szövetségesei számára - megbízható telekommunikációs hálózatok, és nem megbízható telekommunikációs hálózatok, a kettő között pedig az egyetlen lényegi különbség a kínai technológia szerepvállalása ezekben a hálózatokban.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Nem az Egyesült Államokról beszélnénk, ha nem tettek volna e mögé a turné mögé egy pöpec kampányt, amit jelen esetben szögegyszerűen "Clean Network"-nek hívnak. Ehhez a tiszta hálózathoz országok tucatjai csatlakoztak mostanra, így vagy úgy (leginkább nem túl indirekt módon) kinyilvánítva, hogy a nem megbízható beszállítók jelenlétét nem támogatják hálózataikban.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának honlapja szerint a NATO 30 szövetségese közül 25-en már pálcát törtek az ügyben, még ha ez nem is nyilvánul meg feltétlenül olyan látványos intézkedésekben, melyeket az USA tett és tesz az ügy érdekében. És hogy hogy áll a transzatlanti tiszta hálózatokhoz Magyarország? Nagyjából így:

transatlantic_clean_network
forrás: amerikai külügyminisztérium

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.