Szerző: Koi Tamás

2020. július 22. 13:39

Frissítve: 5G-s hálózatmodernizációról szóló megállapodást kötött a Deutsche Telekom és az Ericsson

Az előző hetek, hónapok történései és nyilatkozatai után nem keltett különösebben nagy meglepetést, hogy Németország legnagyobb távközlési szolgáltatója, a Deutsche Telekom bejelentette, hogy az anyaországban az Ericsson 5G-s rádiós hálózati megoldásaival fejleszti tovább mobilhálózatát.

Lezárta a honi piacra vonatkozó 5G-s rádiós hozzáférési hálózat kialakítására vonatkozó beszállítói tenderét Németország, egyben Európa legnagyobb távközlési cége, a Deutsche Telekom - a befutó a svéd Ericsson lett, mely korábban a DT német érdekeltségének összes, előző generációs hálózatának kiépítésében részt vett már. A döntést ugyanakkor borítékolni lehetett, miután a szolgáltató tavaly nem hivatalosan ultimátumot adott a Nokiának, a kínai Huawei Technologies esélyei pedig az amerikai nyomásgyakorlás és a korlátozó intézkedések révén jelentősen megcsappantak.

dt_5g
timotheus höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az Ericsson tendergyőzelme ugyanakkor abból a szempontból kisebb meglepetés lehet, hogy a Deutsche Telekom éppen július elején igyekezett tisztázni, milyen feltételek mentén választ beszállítót, miután olyan német sajtóhírek jelentek meg a cég kapcsán, melyek szerint a DT és a Huawei a színfalak mögött egyedi megállapodásban rögzítették, hogy egymásra kiemelt partnerként tekintenek az 5G-s fejlesztések során.A szolgáltató hónap elején kiadott nyilatkozatában így többek közt leszögezte, hogy a hálózatépítés során mindig igyekszik több beszállítótól beszerezni az eszközöket (ún. multi-vendor stratégia), hogy elkerülje a jelentős mértékű, egyoldalú kitettséget.

Bár az egyik legnagyobb hal elúszni látszik, Németország továbbra is nyílt terep lehet a Huawei számára, mivel az országban egyelőre nem született olyan korlátozó intézkedés, amelyet Nagy-Britannia hozott a hónap közepén a kínaiak kapcsán. Szakértők ezzel együtt arra hívják fel a figyelmet, hogy a kérdés kapcsán a politikai hangulat az EU legerősebb gazdaságában egész más, mint Nagy-Britanniában, illetve a kiterjedt német-kínai gazdasági kapcsolatok eleve valószínűtlenné tesznek egy ilyen forgatókönyvet.

FRISSÍTÉS: A Deutsche Telekom időközben kissé árnyalta a képet azzal, hogy az Ericsson által eredetileg kiadott, kissé félreérthető sajtóközleményre reagálva hangsúlyozta, hogy a német 5G-s hálózat továbbra is az Ericsson és a Huawei eszközeivel épül fel (multi-vendor stratégia), erre mindkét céggel leszerződött.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról