Szerző: Koi Tamás

2020. július 22. 13:39

Frissítve: 5G-s hálózatmodernizációról szóló megállapodást kötött a Deutsche Telekom és az Ericsson

Az előző hetek, hónapok történései és nyilatkozatai után nem keltett különösebben nagy meglepetést, hogy Németország legnagyobb távközlési szolgáltatója, a Deutsche Telekom bejelentette, hogy az anyaországban az Ericsson 5G-s rádiós hálózati megoldásaival fejleszti tovább mobilhálózatát.

Lezárta a honi piacra vonatkozó 5G-s rádiós hozzáférési hálózat kialakítására vonatkozó beszállítói tenderét Németország, egyben Európa legnagyobb távközlési cége, a Deutsche Telekom - a befutó a svéd Ericsson lett, mely korábban a DT német érdekeltségének összes, előző generációs hálózatának kiépítésében részt vett már. A döntést ugyanakkor borítékolni lehetett, miután a szolgáltató tavaly nem hivatalosan ultimátumot adott a Nokiának, a kínai Huawei Technologies esélyei pedig az amerikai nyomásgyakorlás és a korlátozó intézkedések révén jelentősen megcsappantak.

dt_5g
timotheus höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Ericsson tendergyőzelme ugyanakkor abból a szempontból kisebb meglepetés lehet, hogy a Deutsche Telekom éppen július elején igyekezett tisztázni, milyen feltételek mentén választ beszállítót, miután olyan német sajtóhírek jelentek meg a cég kapcsán, melyek szerint a DT és a Huawei a színfalak mögött egyedi megállapodásban rögzítették, hogy egymásra kiemelt partnerként tekintenek az 5G-s fejlesztések során.A szolgáltató hónap elején kiadott nyilatkozatában így többek közt leszögezte, hogy a hálózatépítés során mindig igyekszik több beszállítótól beszerezni az eszközöket (ún. multi-vendor stratégia), hogy elkerülje a jelentős mértékű, egyoldalú kitettséget.

Bár az egyik legnagyobb hal elúszni látszik, Németország továbbra is nyílt terep lehet a Huawei számára, mivel az országban egyelőre nem született olyan korlátozó intézkedés, amelyet Nagy-Britannia hozott a hónap közepén a kínaiak kapcsán. Szakértők ezzel együtt arra hívják fel a figyelmet, hogy a kérdés kapcsán a politikai hangulat az EU legerősebb gazdaságában egész más, mint Nagy-Britanniában, illetve a kiterjedt német-kínai gazdasági kapcsolatok eleve valószínűtlenné tesznek egy ilyen forgatókönyvet.

FRISSÍTÉS: A Deutsche Telekom időközben kissé árnyalta a képet azzal, hogy az Ericsson által eredetileg kiadott, kissé félreérthető sajtóközleményre reagálva hangsúlyozta, hogy a német 5G-s hálózat továbbra is az Ericsson és a Huawei eszközeivel épül fel (multi-vendor stratégia), erre mindkét céggel leszerződött.

a címlapról