:

Szerző: Koi Tamás

2020. június 10. 14:15

5G-s ismeretterjesztő honlapot indított a DJP

Kifejezetten az 5G-s mobiltechnológiára vonatkozó tájékoztató oldalt indított a Digitális Jólét Program a szakmai érdekelteket tartalmazó 5G Koalíció közreműködésével.

Tegnap elindult az 5g.hu, a magyar kormány által a Digitális Jólét Programon keresztül életre hívott tájékoztató oldal, mely számos kérdésre választ ad az új generációs mobiltechnológiával kapcsolatosan. A szakmai érdekelteket - így többek közt mobilszolgáltatók vagy iparági beszállítók - tömörítő 5G Koalíció közreműködésével készülő oldalon egyebek mellett szó van az 5G jövőbeni felhasználási területeiről, a hazai 5G helyzetképről és a környezeti kitettségről.

A honlapról így egyebek mellett megtudható, hogy a magyar 5G-s hálózatok minősége világszínvonalú lesz. Az oldal szerint van mire építeni, hiszen

a magyarországi mobilhálózatok minősége már most is a világ élvonalába tartozik, mind a letöltési sebességet mind az elérhetőséget illetően.

Az oldalon található fejezetek közül külön aloldal ("Egészség és környezet") foglalkozik az 5G egészségügyi és környezeti aspektusaival, ahol többek közt kiderül, hogy Magyarországon az egészségügyi határértéknél nagyságrendekkel kisebb az antennák sugárzása. A mért értékek 0,001-0,002 W/m2 közt mozognak szemben a 10 W/m2-es lakossági határértékkel. A Európában, így a hazánkban is forgalmazott mobiltelefonok döntő többségének sugárzása pedig a 2 W/kg egészségügyi határérték felénél is kisebb, mindössze 0,7-0,9 W/kg.

A tájékoztató emellett kitér rá, hogy generációváltáskor a nagyobb átviteli sebességnek köszönhetően jelentősen csökken az adatátvitelhez szükséges idő, amely csökkenti a felhasználók elektromágneses kitettségét. A sűrűbb hálózatban a jobb rádiós kapcsolatnak köszönhetően a mobilok és más készülékek alacsony teljesítménnyel működnek, ami tovább csökkenti a készülékekből eredő sugárzás mértékét, valamint energiatakarékos is. Ezért az 5G bevezetésével a lakossági elektromágneses expozíció várhatóan hosszútávon sem fog növekedni - állítják az 5G Koalíció tagjai.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.