Szerző: Hlács Ferenc

2020. március 2. 11:34

Alakváltó koncepcióautóval állt elő a Renault

A Morphoz EV megnyúlik, hogy az utasok és az akkuk is kényelmesebben elférjenek benne.

Az igényeknek megfelelően változtatja méretét a Renault frissen bemutatott "alakváltó" koncepcióautója. A Morphoz EV fantázianévre hallgató elektromos autó városi közlekedést és hosszabb utakat célzó üzemmódban is használható - előbbihez a jármű egy kompakt, 40 kWh-s akkut kap, ugyanakkor ha távolabbra utaznánk az autó gombnyomásra megnyúlik, helyet biztosítva egy második, 50 kWh kapacitású telepnek, így mintegy 700 kilométerre hizlalva az autó hatótávolságát. Az akkumulátort a gyártó elképzelése szerint a városokban elhelyezett gyors akkucserélő állomásokon lehetne a "meghosszabbított" járművekbe tenni - a telepek pedig természetesen vezeték nélkül tölthetők.

00:45
 

Renault MORPHOZ - 2020 concept I Renault Group

Még több videó

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az átalakulás során az autó mintegy 20 centivel lesz hosszabb, ami nem csak az akkunak, de az utasoknak is kényelmesebb helyet biztosít, emellett a hátsó lökhárító, a fényszórók és a légterelők is elmozdulnak, az optimálisabb autópályás közlekedéshez. A Morphoz EV hármas szintű önvezetést támogat, vagyis lényegében minden vezetéshez kapcsolódó feladatot saját hatáskörben végez, a sofőrnek azonban készen kell állnia, hogy szükség esetén át tudja venni a volánt. Persze miután koncepcióautóról van szó, belátható időn belül ne kutassunk alakváltó személygépkocsik után a szalonokban.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.