Szerző: Koi Tamás

2017. január 27. 11:30

Egyetlen interaktív TV-s platform marad a Telekomnál

Március végén átrendezi hagyományos műsorterjesztő szolgáltatásainak kínálatát a Magyar Telekom. A cég ezt követően egyetlen interaktív tévés platformra fókuszál majd.

Március 31-ével megszűnik az interaktív Sat TV szolgáltatás a Magyar Telekom televíziós műsorterjesztő hálózatában. A cég a napokban küldi ki az erről szóló tájékoztató levelet a meglévő előfizetőknek, akik választhatnak: vagy bizonyos, korábban elérhető funkciók nélkül használják tovább a műholdas berendezést, vagy átváltanak a Telekom teljes IP-alapú tévés megoldására - már ahol erre lehetőségük van.

Kilövik a műholdat

A szolgáltató az interaktív funkciókkal (online videotéka, illetve különböző, a beltéri egységeken futó alkalmazások) felruházott Sat TV értékesítését már tavaly decemberben megszüntette, és már ekkor világossá tette, hogy a vezetékes hálózat továbbfejlesztése által arra szeretné rábírni minél több meglévő előfizetőjét, hogy IPTV platformra váltson. Ez egyben csökkenti a Telekom kitettségét a konkurens szolgáltatók irányába is, hiszen az interaktív Sat TV igénybevételéhez nem volt feltétel a telekomos internetkapcsolat, az ügyfelek tehát olyan területen is megrendelhették a szolgáltatást, ahol a Telekomnak egyáltalán nem volt vezetékes hálózata. Ez eleinte előnyként mutatkozott meg, ma már azonban az ilyen helyekből az elmúlt évek hálózatfejlesztési munkálatainak köszönhetően egyre kevesebb van.

A Magyar Telekom interaktív Sat TV szolgáltatása valamivel több, mint öt évvel ezelőtt indult útjára azzal a céllal, hogy az alapvetően lineáris felépítésű műholdas tévés platformot kiegészítse egy kétirányú kommunikációt biztosító közeggel (vagyis a cég lényegében az internetre csatlakoztatta a beltéri egységeket). Ezzel a Telekom számos értéknövelt szolgáltatása megjelenhetett olyan szolgáltatási területeken is, ahol a társaság nem is rendelkezett saját hálózattal, vagy a hálózat paraméterei nem tették lehetővé, hogy a (lineáris) tévés tartalmak megfelelő minőségben megjelenjenek a nézőknél.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A jóval régebbi gyökerekkel rendelkező, 2006-ban megjelent, akkor még kizárólagosan csak xDSL infrastruktúrán működő IPTV-t a Telekom időközben áthelyezte a jóval stabilabb és nagyobb sávszélességet biztosító DoCSIS és FTTH hálózatokra is, mely kulcsfontosságú fejlesztésnek bizonyult a szolgáltatás evolúciója szempontjából. Az interaktív szolgáltatások elérésének növelése érdekében a Telekom 2014-ben leállította a digitális kábeltévé-szolgáltatás (DVB-C) értékesítését is, ennek hatására már tavaly év elején átlépte a félmilliót a cég IPTV-s háztartásainak a száma.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy a Sat TV előfizetők egy szűk köre nem tud, vagy nem akar IPTV szolgáltatásra váltani, számukra a meglévő beltéri egység továbbra is használható marad, az extra funkciók közül pedig továbbra is használható a felvétel, valamint a timeshift (az élő adás megállítása, visszatekerés). A hálózati kapcsolat megszűnésével eltűnik ugyanakkor minden video on-demand tartalom, valamint a beltéri egységen futó alkalmazások sem érhetők el többé.

Jön az IPTV 2.0

A szolgáltatónál időközben már gőzerővel dolgoznak a 2006 óta lényegében változatlan technológiai alapokon nyugvó IPTV platform új generációján, mely alighanem megegyezik majd a német piacon tavaly májusban útjára indított új generációs Entertain TV-vel, vagy legalábbis ahhoz nagyon hasonló lehet. A szolgáltató lakossági marketingigazgatójának lapunknak korábban adott nyilatkozata alapján a jövőben az elsősorban multiscreen tévézésre létrehozott TV GO-ra is hangsúlyosabb szerep várhat az új termékportfólióban.

A megújult Entertain TV a teljesen újragondolt felhasználói felülettel egyfajta tartalomaggregátori szerepet tölt be, ahol a lineáris mellett a legkülönfélébb, személyre szabott on-demand tartalmak érhetők el. Az egyelőre prémium szolgáltatásként értékesített Entertain TV-re könnyebb alkalmazást fejleszteni, mint a mostanra több szempontból elavulttá vált előző generációs platformra, emellett több kényelmi szolgáltatás is építhető a rendszerbe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról