Szerző: Koi Tamás

2017. január 17. 12:26

Júliusig teljesen átrostálják a feltöltőkártyás piacot

Múlt héten hatályba lépett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság feltöltőkártyás szerződések felülvizsgálatára vonatkozó rendelete, mely az elektronikus hírközlési törvényt kiegészítve a magyar feltöltőkártyás piac teljes átrostálására hivatott. A szolgáltatóknak kevesebb mint fél évük van, hogy 4,8 millió szerződést ellenőrizzenek.

Fél év alatt mintegy 4,8 millió feltöltőkártyás előfizetést kell ellenőrizniük a magyar mobilszolgáltatóknak az elektronikus hírközlési törvény (eht.) tavalyi módosítása alapján, melyhez az ellenőrzés kereteit meghatározó hatósági rendelet múlt héten lépett hatályba. Az ellenőrzési procedúra az elmúlt évekhez viszonyítva soha nem látott adminisztrációs terhet ró a szolgáltatókra, a piac zsugorodása ráadásul így is borítékolható, hiszen aligha lehet majd számítani az ügyfelek teljes együttműködésére a folyamatban.

Tízig számolok

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) január 12-én életbe lépett elnöki rendelete szerint egy magánszemély legfeljebb 10, egy jogi személy pedig legfeljebb 50 feltöltőkártyás SIM-mel rendelkezhet egy mobilszolgáltatónál, a megengedett mennyiség feletti előfizetések megszűnnek. Bár ezt a mennyiséget viszonylag kevés ügyfél lépi túl, a feltöltőkártyás előfizetés akkor is megszűnik, ha az ügyfél nem egyezteti adatait a szolgáltatóval, illetve bár egyezteti az adatokat, nem nyilatkozik arról, hogy tíznél több kártya esetén melyek azok, melyeket meg kíván tartani.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A jogszabály minden, 2017. január 1-je előtt kötött szerződés esetén kötelezően előírja az adategyeztetést, melyet legkésőbb 2017. június 30-án kell elvégezni, az idén kötött szerződéseknél pedig már a szerződéskötést megelőzően szükséges az azonosítás - ahogy eddig is történt. Ezt az azonosítást a jövőben évente egyszer el kell majd elvégeznie a szolgáltatónak, minden feltöltőkártyás szerződés esetén.

Lényeges eleme a szabályozásnak, hogy az azonosításnak nem kell személyesen történnie, azaz a szolgáltató telefonon, e-mailben és online felületen is elkérheti az adatokat az ügyféltől, ami lényegében egy név- és címegyeztetésből, valamint az érvényes hatósági igazolvány azonosító számának a bediktálásából, megadásából áll majd. Úgy tudjuk, hogy a szolgáltatóknál már javában készül az erre a célra rendszeresített tájékoztató oldal és az adategyeztetésre létrehozott felület, mely javarészt az NMHH weboldalán is megtalálható információkat fogja tartalmazni.

Nem marad nyom nélkül

Piaci szakértők egyetértenek abban, hogy a két új szabályozási elem megjelenésének hatására borítékolható, hogy tovább csökken jövőre a feltöltőkártyás előfizetések száma a magyar piacon. A szegmens e nélkül is folyamatosan, jelentősen zsugorodott az elmúlt években - tíz évvel ezelőtt még 65,5, öt éve pedig 50,5 százalék volt a feltöltőkártyás arány a teljes ügyfélbázison belül, ma pedig ez az arány nem egészen 41 százalék. Ez körülbelül 4,8 millió SIM-et jelent a 11,7 milliós piacon.

Az idei változások a mobilszolgáltatók mellett komoly hatást gyakorolhatnak a szolgáltatásuk nyújtásához pre-paid kártyákat használó vállalkozások működésére is. A távfelügyeleti rendszereket, illetve általában véve, bármilyen M2M/IoT megoldásokat üzemeltető cégek a jövőben jobb híján havi előfizetéses rendszerben működő előfizetésekre kell építeniük szolgáltatásaikat - a szabályozás ugyanis előírja, hogy cégek maximum 50 prepaid SIM-mel rendelkezhetnek (szolgáltatóként), ez pedig egy nagyobb M2M-rendszer kiszolgálásához kevés. Az NMHH álláspontja szerint ezeket az igényeket a jövőben egyedi  konstrukciókkal postpaid rendszerben fogják a mobilszolgáltatók kiszolgálni.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.