Szerző: Habók Lilla

2017. január 5. 13:15

Szétvált a Xerox és a szolgáltatási üzletág útja

Egy évig tartott, míg hivatalosan is bejelenthette a Xerox, hogy az anyacégből kiválik szolgáltatási üzletága. Az új cég Conduent néven működik tovább 18 szektorban, vállalatoknak szóló szolgáltatásokkal.

Végéhez ért a Xerox és spinoff cége, a Conduent kettéválási folyamata. Mostantól hivatalosan is különálló szervezetként folytatja működését a dokumentumokkal foglalkozó Xerox Corporation és az üzleti folyamatok kiszervezésére (BPO) specializálódó Conduent Incorporated. A szétválást 2016 elején jelentette be a Xerox és év végére jelezte a megvalósulását, de mostanra zárult le az eljárás. A megállapodás szerint, a részvényesek minden ötödik Xerox részvényük után kaptak egy Conduentet. A Xerox pedig 1,8 milliárd dollárt kapott az új cégtől, amellyel 2 milliárdos adósságállományát fogja csökkenteni.

Az üzletág 2009-ben az Affiliated Computer Services 6,4 milliárdos felvásárlásával érkezett a cég portfóliójába - abban az időszakban, amikor a HP és a Dell is a szolgáltatásokban látta a jövőt, de azóta az indiai és ázsiai versenytársak lenyomták az árakat, és a felhős platformszolgáltatások megjelenése is csökkentette a piaci potenciált. A Dell már korábban eladta a főleg a Perot Systemsből álló divízióját a japán NTT Datának 3 milliárd dollárért, a HPE-nek ez a területe pedig a CSV-vel egyesült, akkori indoklásában Meg Whitman vezérigazgató azt fejtette ki, hogy az állomány 47 százaléka az olcsó munkaerőpiacról jön, és 2017-re az előrejelzések szerint már 60 százalék lesz.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Korábban azt az álláspontot képviselte a Xerox, hogy a dokumentumkezelési, nyomtatóértékesítési és nyomtatási szolgáltatások mellett jól megfér a szolgáltatási üzletág is, de utóbbi magas költségei mellett a bevételek esni kezdtek, így a Xerox végül a kettéválás mellett döntött. Az új vízió szerint a Conduent vezető szerepet tud majd elérni az iparágban, például a tranzakciófeldolgozás, az ügyfélközpontok működtetése, továbbá az egészségügyi és közlekedési megoldások területén - összesen 18 ipari szektorban és több mint 40 országban van jelen a cég a honlap szerint. A számítások szerint 6,7 milliárd dolláros bevétellel és világszerte 93 ezer dolgozóval rendelkezik, ami egészen impozáns eredmény egy "induló vállalkozástól".

A Xerox pedig önmagában folytathatja tovább azt, ami az erőssége, a digitális nyomtatás technológiájának és szolgáltatásainak fejlesztését. Jeff Jacobson vezérigazgató egyenesen "történelmi napnak" nevezte ezt pillanatot, mikor a cég visszatérhet a piaci fókuszhoz. Az üzlettől első sorban a cash flow növelését és célzott terjeszkedést vár a cég, például a dokumentum kiszervezés, digitalizáció területén fektetne be, és több hangsúlyt helyezne a kis- és közepes vállalatok támogatására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról