Szerző: Hlács Ferenc

2016. december 6. 15:55

Pénztárak nélküli élelmiszerboltot nyitott az Amazon

Csak leveszik a polcokról a kiszemelt termékeket és távoznak a vásárlók az Amazon frissen nyitott élelmiszerboltjából, amelyben gépi látás, deep learning és egy mobilapp váltja fel a pénztárakat és pénztárosokat.

Végleg leszámolna a pénztáraknál kígyózó sorokkal az Amazon, de még magukkal a pénztárakkal is. A vállalat új, Amazon Go néven indított kezdeményezése olyan üzleteket vetít előre, amelyekben a vásárlók csak leveszik a kívánt árukat a polcokról és távoznak - sorban állás vagy kasszáknál történő fizetés nélkül.

A "Just Walk Out Shopping" élményhez - ahogy a vállalat nevezi - csak az Amazon Go appra, illetve értelemszerűen egy megfelelő infrastruktúrával felszerelt üzletre van szükség. A vásárló a boltba lépve egy leolvasónál azonosítja magát az alkalmazásban megjelenő QR kód segítségével, ezt követően pedig el is teheti a telefont, a vásárlás során minden, a bolt polcairól levett termék automatikusan felkerül az appban követhető vásárlási listára, sőt ha a felhasználó időközben meggondolja magát és mégis visszateszi a polcra a terméket, a rendszer azt rögtön le is húzza a listáról. A boltból kisétálva a fizetés is automatikus, a vásárlás összegét az app a felhasználó Amazon fiókjára terheli.

01:50
 

Introducing Amazon Go and the world’s most advanced shopping technology

Még több videó

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az Amazon új fizikai boltokat célzó rendszere gépi látásra és deep learningre épít - noha a vállalat a projekt weboldalán nem részletezi, hogy az pontosan hogyan működik. Szerencsére az Ars Technica újságírójának lehetősége volt közelebbről is szemügyre venni a cég első automatizált fizikai üzletét, és bár a cég képviselőiből nem sikerült plusz információkat kihúznia, egy a vásárlását épp befejező Amazon-alkalmazottat elcsípve annyit megtudott, hogy a bolt "kamerák és szenzorok kombinációjával" tartja szemmel a vásárlókat és az árukészletet. A gépi látásra építő rendszer az első azonosítás után vélhetően már képes felismerni az egyes felhasználókat, illetve nem lenne meglepő, ha időnként az app is kommunikálná a telefon tulajdonosának bolton belüli helyzetét.

Az első kasszák nélküli Amazon-üzlet a cég alkalmazottai számára egy béta program keretei között már megnyitotta kapuit Seattle-ben, a vállalat szerint azonban 2017 elején már bárki vásárolhat majd az üzletben, ehhez csak egy Amazon fiókra, illetve az Amazon Go appra lesz szükség. A vállalat első ilyen boltja helyben készített szendvicseket, alapvető élelmiszereket (tej, kenyér), édességeket árul majd, egy sor ismert márkával a polcain. Arról egyelőre nincsenek hivatalos információk, hogy a vállalat mikor tervez újabb hasonló üzleteket nyitni, illetve hogy várható-e terjeszkedés az Egyesült Államokon kívül is, ugyanakkor már a cég birtokában van egy erősen "boltgyanús" ingatlan, ugyancsak Seattle-ben. További részleteket jó eséllyel 2017 elején árul majd el a cég, mikor a nagyközönség előtt is megnyitja az első bolt kapuit.

Az új kezdeményezés számost kérdést felvet. Noha a koncepcióval az Amazon megspórolhatja a fizikai boltban a pénztárosokat, azok csak a személyzet egy részét jelentik, a vállalatnak többek között továbbra is szüksége lesz raktári dolgozókra (igaz ezen a területen komoly tapasztalata van), alkalmazottakra a szállítmányozáshoz, illetve biztonsági őrökre is. A cég szempontjából tehát nem is olyan sokban különbözik az új projekt egy mezei áruház üzemeltetésétől - egyelőre tehát kérdéses, hogy mit kezd majd az online óriás hosszabb távon területen.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.