Szerző: Habók Lilla

2016. november 17. 17:10

Kiterjeszti európai jelenlétét az Amazon

Teríteni kezdi az Amazon a digitális szolgáltatásait Európában is. A Spotify, Apple és Google szolgáltatásával szembeszálló Music Unlimited szolgáltatás egyelőre az Egyesült Királyságban, Németországban és Ausztriában lesz elérhető, de az ingyenes szállítás a magyarokat is érinti.

Több újdonsággal is előhozakodott a napokban az Amazon, főleg a Prime szolgáltatásainak kiterjesztése kapcsán. Jó hír, hogy most nem csak amerikai közönségnek kedveznek a fejlesztések, hanem az európai vásárlók is fókuszba kerültek a vállalatnál. A terjeszkedés célja valószínűleg leginkább a bevételnövelés, de a lényeg, hogy már betette a lábát Európába is a Music Unlimited és a Prime Video szolgáltatás, továbbá a 39 euró feletti vásárlás esetén ingyenes a német (pontosabban lassan a közép-európai) Amazon oldalról rendelt termékek szállítása Magyarországra is.

Európába is jön a Music Unlimited

Az Amazon Music Unlimited (AMU) on-demand zenei stream szolgáltatás múlt hónapban indult az Egyesült Államokban, és versenybe szállt például a Spotify, az Apple Music és a Google Play Music hasonló alkalmazásaival. Nem olyan könnyű a mezőny élére törni, mivel a Spotify a nyári adatok szerint már több mint százmillió aktív felhasználónál jár, míg az Apple Music 15 millió előfizetésnél.

Pár napja az Amazon-féle zenelejátszó elérhető már az Egyesült Királyságból, Németországból és Ausztriából is, úgyhogy ha kedvező az európai fogadtatása, akkor elképzelhető, hogy több országban is megjelenik majd. Nagyjából 40 millió zeneszám található a szolgáltatásban, és ahogy a versenytársaknál is megszokott, előre összeállított lejátszási listák, offline elérhetőség és exkluzív tartalmak is részei a csomagnak. Az Amazon saját magát az Alexaval próbálja pozicionálni a területen, mivel a virtuális asszisztens képes a hangulat, műfaj, kiadási dátum és más metaadatok alapján is válogatni, bár ezek sem tűnnek újdonságoknak a konkurenciához képest.

Csak fizetős formában elérhető a szolgáltatás, önmagában havi 10 dollárért, Prime tagsággal havi 8 dollárért, csak Echo eszközre 4 dollárért (ha Alexat megkéred a lejátszásra), illetve most jelentett be a cég egy családi csomagot is havi 15 dolláros vagy évi 150 dolláros előfizetői áron 6 családtag részére - utóbbi egyelőre csak az Egyesült Államokban indult. A konkurens szolgáltatások árazása teljesen hasonló az Amazonhoz, csak az évi 100 dolláros Prime tagdíjat befizetők számára kínál kedvezményeket - érthető módon, hogy egyúttal erre az előfizetésre is ösztönözzön mindenkit.

Prime Video világszerte?

Úgy tűnik, hogy a Prime tagság részeként elérhető videostreaming szolgáltatás szintén terjeszkedni fog, legalábbis a The Next Web ezt olvasta ki a The Grand Tour autós tévémagazin szereplőinek Twitter üzenetéből. A műsor ugyanis csak az Amazon Prime Video csomag kínálatában elérhető, és a szereplők egyértelmű üzenete, hogy decembertől a világon mindenki nézheti majd. Ez talán azt jelenti, hogy havi 9 dolláros áron az Amazon videós szolgáltatására más országok is előfizethetnek majd az Egyesült Államokon túl.

Ingyenes szállítás itthon

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Prime tagságtól függetlenül az Amazon meghirdette, hogy ingyenes szállítást biztosít több európai országba, köztük Magyarországra (továbbá Csehországba, Dániába, Svédországba, Finnországba és Szlovákiába). Legalábbis abban az esetben, ha a rendelés összege meghaladja a 39 eurót vagyis nagyjából 12 ezer forintot. Az akció csak a német Amazon oldal termékeire vonatkozik esetünkben, és a rendelés összegén felül az ÁFA-t a magyar törvények szerint adja az összeghez az Amazon. A szállítási költség elengedése csak a cég termékeit érinti, az oldalon hirdető más eladók továbbra is a saját díjaikat számolják fel. A .de végződésű oldal egyébként mára az Amazon közép-európai oldalává nőtte ki magát, elérhető angol, lengyel, holland és török nyelven is - így Magyarországról is ez az ajánlott belépési pont a kiskereskedelmi óriás rendszerébe, német nyelvtudás nélkül is.

A hírekből az biztosan kitűnik, hogy az Amazon próbál az európai országokban is megjelenni. A szállítási akció mutatja, hogy Magyarország is a cég célkeresztjében van, és talán pont az ünnepi időszak megrendeléseiből fog számára látszani, hogy hol érdemes bővíteni a szolgáltatási kínálatot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról