Szerző: Koi Tamás

2016. november 11. 12:59

Indul a Telekom IPv6-átállása

Megkezdődött a Magyar Telekom teljes (lakossági) hálózatának átállítása IPv6 technológiára, a cég az összes vezetékes technológiára kiterjedően, valamint mobilon is párhuzamosan biztosít IPv4 és IPv6 címeket.

Egy több évig tartó tesztidőszakot követő hosszabb kihagyás után a Magyar Telekom végül élesben is beveti az internetes címtartomány-protokoll következő generációs, jövőtálló verzióját, az IPv6-ot. A cég 2016 novemberétől fokozatosan, minden hozzáférési technológián (mobil, xDSL/GPON, DOCSIS) bekapcsolja az IPv6 dual-stack módot, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ügyfelek részére ezt követően párhuzamosan kerül kiosztásra egy IPv4 és egy IPv6 cím, ezzel biztosítva, hogy az átmeneti időszakban minden előfizető minden internetes szolgáltatáshoz hozzáférhessen.

Kell az IP-cím a hűtőnek

A Telekom mai sajtóközleménye szerint a jóval szélesebb címtartományt lefedő protokoll bevezetését az tette indokolttá, hogy az egyre nagyobb mennyiségben megjelenő, egymással interneten kommunikáló eszközök IP-cím igénye a közeljövőben folyamatosan nő majd, az IPv4 címtartományban kiosztható címek száma pedig korlátozza a fejlődést (a nagyságrendeket jól érzékelteti, hogy IPv6 esetén minden egyes emberre megközelítőleg 69 milliárd IP-cím jut). További előny, hogy az IPv6 címmel rendelkező végpontok közvetlenül tudnak az internettel kommunikálni, mert ez a protokoll az IPv4-gyel szemben nem igényel külön privát és publikus IP címeket és ezek közötti fordítást - vagyis nem kell több előfizetőnek osztoznia egy-egy címen.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A cég ígérete szerint jövőre több olyan szolgáltatás is indul, ahol az ügyfelek közvetlenül is megtapasztalhatják majd az IPv6 előnyeit: a fix IPv6-os cím mellett elérhetővé válik mobil végpontokon a személyes tűzfal személyre szabhatóságának lehetősége, valamint IP-kamerák és hasonló eszközök távolról való menedzselése is. A Telekom vezetékes ügyfeleinek az általa biztosított eszközök esetében (amennyiben az képes az IPv6-ra) távolról állítja be az új protokollt. Lakossági mobil előfizetéssel rendelkező ügyfelek esetében – amennyiben a készülék IPv4/IPv6 képes - ezt az ügyfél maga tudja megtenni. A Telekom által árusított új készülékek esetében pedig ez lesz már az alapbeállítás. A mobilos prepaid ügyfelek átállása 2017-ben kezdődik meg - írja a szolgáltató.

Mivel az IPv6 teljes, globális elterjedése hosszú évekig tartó folyamat lehet, ezért a hálózatok és internetes szolgáltatások szoros egymásra utaltsága miatt az átmeneti időszakban a távközlési cégek hálózatainak mindkét protokollt támogatnia kell. Ezt az eljárást hívják IPv6 dual-stack-nek, mely az eddigi implementációkra szinte kizárólagosan jellemző. Magyarországon ezt a technológiát vezetékes lakossági hálózatán eddig a UPC és a DIGI vezette be széles körben, az Invitel jövőre tervezi a szolgáltatás bevezetését, a Telekom két mobilszolgáltató-versenytársától pedig a cikk megjelenéséig nem kaptunk információt azzal kapcsolatban, milyen ütemezéssel tervezi a generációváltást.

A kifogyó IP-címek problémájával a Telekom már korábban szembesült, a cég ezért évekkel korábban a NAT-tal (network address translation) próbálta áthidalni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy több előfizető osztozik egy-egy publikus IP-címen, köztük pedig a szolgáltató berendezése osztja el a forgalmat. A Telekom a HWSW kérdésére közölte, hogy ma  csak “mobilos internetszolgáltatás esetén használ a Telekom privát IPv4 címet, mert korábban tapasztaltuk, hogy az ügyfeleinket a vezetékes hálózatonvaló NAT-olás zavarta, így annak használatát minimalizáltuk.”

A Telekom saját oldalán közzétette az IPv6-os működéshez szükséges eszközök listáját is, eszerint az új technológia csak bizonyos végpontok használatával fog működni. A lista a mobileszközökre is kiterjed, eszerint Android 4.3 vagy Windows Phone 8 kell a funkció használatához (de ez eszközfüggő), az iPhone-ok viszont nem működnek majd ezzel. Utóbbira rákérdeztünk, a cég szerint az Apple jelenleg nem támogatja az iOS-ben a (mobilinternetes) IPv6-ot, dual stack szintjén sem, a gyártó pedig azt sem közölte, hogy ez mikor kerül be a rendszerbe. "Az iOS-ben jelenleg nem állítható be, hogy IPv6 címet kérjen a Packet Gateway-től, alapértelmezésben tesztjeink szerint pedig nem is kér, így egyelőre nem osztunk ki IPv6-címet az iOS-szel futó eszközök esetén" - mondta a Telekom.

Döcögős átállás

A publikus statisztikák szerint a Magyarországról irányuló IPv6 forgalom tavaly tavasz óta látványosan nőni kezdett, az év végén pedig számottevően megugrott. Globális szinten az IPv6 átállás meglehetősen döcögős folyamat: bár jó húsz évvel ezelőtt kapott zöld utat, a Google keresési lekéréseinek még mindig csak 14,6 százaléka érkezik az "új" protokollon.

A héten a témával kapcsolatos fontos iránymutatást tett közzé weboldalán az IAB (Internet Architecture Board), az IETF (Internet Engineering Task Force) architekturális kérdésekért felelős tanácsadó testülete. A szervezet az IPv4 hálózati protokoll elavulása kapcsán közölt állásfoglalást, amelyben minden érintettet arra biztat, hogy a hálózati szabványok fejlesztésekor immár fordítsák erőforrásaikat az IPv6 támogatására, és bizonyosodjanak meg róla, hogy azok a jövőben egyáltalán nem támaszkodnak az elavult protokollra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról