Szerző: Habók Lilla

2016. szeptember 23. 09:35

Sorozatgyártásba kerülhet az áramot termelő szövet

Két éven belül elterjedhet az a mikrokábeles textil, amely képes elektromosságot generálni, és így menet közben feltölteni az eszközeinket. Az amerikai és kínai kutatók által felfedezett anyag használható akár ruhák, függönyök vagy sátrak szövéséhez is.

A mikrokábel szerkezetű textil lehet a következő hordható elektronika a Nature Energy-ben publikált új kutatás szerint. Az anyagból egy réteg 320 mikrométer vastag, könnyű és rugalmas, így beépíthető különböző ruhákba, valamint nagyobb méretű függönyökbe vagy sátrakba, a polimer-szálak pedig viszonylag olcsóvá teszik a textil előállítását. Ami ennél izgalmasabb, hogy ez a technológia képes fenntartható energiaforrást biztosítani a különböző elektronikus eszközökhöz.

A terv fő ötlete, hogy a könnyű polimer alapanyagú napelemekből szőtt mikrokábelek a fő összetevői a triboelektromos nanogenerátornak (TENG), amellyel egyszerre lehet nap- és mechanikai energiát begyűjteni. A polimer szálakat a repülő vetélős szövés egy újfajta technikájával, lépcsőzetesen készíthetőek a meglévő ipari szövőgépeken, bármilyen színben és mintázattal. A textil egy rétegben fonódik össze, amely a keveréke két polimer és vezeték alapú energiagyűjtőnek: a TENG alakítja át a mechanikus mozgást elektromossággá, a fotovoltaikus (fényelektromos) textil pedig a napfényből képes energiát begyűjteni.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A tesztek alapján a textil egy 4-5 centiméteres darabja képes volt feltölteni a 2 millifarados kereskedelmi forgalomban kapható kondenzátort 2 voltos feszültségre egy perc alatt a napsütésben, némi gerjesztés következtében, ami lehet például az emberi mozgás vagy a szél fújása. Ez a tulajdonsága képessé teszi a hibrid textilt arra, hogy folyamatosan energiát nyújtson az elektronikus óráknak vagy közvetlenül feltöltse a mobiltelefont. "Ha sétálás közben a kabátod előre-hátra mozog, akkor a begyűjtött energiát felhasználhatod a mobilod töltésére" - fogalmaz leegyszerűsítve a témát Zhong Lin Wang professzor, a kutatócsapat vezetője.

A kutatást az amerikai Georgia Műszaki Intézet, a kínai Chongqing Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia tudósai végezték, és ha ez a gyakorlatban is működik, akkor nem kérdés mekkora potenciál rejlik benne. A Futurism portál értesülései szerint a kutatók sok megkeresést kaptak a kereskedelmi megvalósításra, így a töltésre képes textil két éven belül elérhetővé válhat a piacon.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.