Szerző: Habók Lilla

2016. szeptember 14. 14:30

Megjelent a watchOS 3 az Apple okosóráira

Letölthetővé vált a watchOS 3 az Apple Watch Series 1 modelljein és már ezzel a rendszerrel fog érkezni pár hét múlva a Series 2 okosóra. A főbb előnyök közé az appok gyorsabb betöltése és elindítása, valamint a felületi megjelenés javulása tartozik.

Megérkezett a watchOS 3 rendszer az Apple Watch Series 1 modellekre, a Series 2 verziók pedig már ezzel együtt jönnek majd, várhatóan szeptember 23-tól. A friss verzió átalakítja az órás rendszer egészét, az appok betöltésétől és futtatásától kezdve a felhasználói felületig. A rendszer erősségei közé a gyorsaság, az appok közötti váltás és a megjelenés tartozik.

Kijött az ígért újdonság az oldalsó gomb megnyomásával előhívható "dokk" interfésszel, amelyben a tíz utoljára használt és kedvenc app közül lehet válogatni, vagyis amelyekre a legtöbbször szükség van. Ez a megoldás a címjegyzék megjelenítését váltja fel, így sokkal inkább az appok használatára került a hangsúly a watchOS 3-ban a korábbihoz képest. A gyorsabb működést úgy sikerült elérni, hogy a kedvenc alkalmazások a RAM-ban maradnak, és így sokkal gyorsabban töltődnek be az órán. A dokk funkcióval a korábbinál sokkal könnyebben kikereshetőek a beállított alkalmazások, és gyorsan betöltődnek, ezáltal egyszerűbbé vált a használatuk.

A harmadik watchOS a felület újratervezésén túl egyértelműen a fitneszhez és egészséges életmódhoz kötődő funkciókra helyezi a hangsúlyt. Úgy tűnik, hogy az Apple ebben látja jelenleg az okosórák "killer appját", vagyis azt, ami majd el tudja adni magát az eszközt. A hagyományosnak számító lépés- és kalóriaszámlálást a megosztás funkció dobja fel, hogy a barátok segíthessenek az alakformálási célok betartásában. Emellett megjelent a Breathe alkalmazás, amely a relaxációban és a helyes légzési arányok betartásában nyújt támaszt. Az app napi értesítéseket küld a légzőgyakorlatok elvégzéséről - ami ugyan érdekesebb attól, hogy az ülés és az állás arányának betartására figyelmeztessen -, de ha bosszantóvá válik, kikapcsolható a beállítások menüben.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A felhasználói felület megjelenésének változtatása is könnyebb lett és gazdagodott a watchOS 2-höz képest. Korábban a váltáshoz meg kellett nyomni az órát, aztán görgetni és választani a megjelenési lehetőségek közül, míg most a felületek jobbra és balra húzásával is működik a váltás. Három új számlap érkezett a régiek mellé: a Mickey-hez hasonló Minnie Mouse, cserélhető ruhaszínekkel; a Számjegyes számlap a klasszikusabb dolgok kedvelőinek; az Aktivitás típus pedig azoknak, akik az órát főleg a tevékenységeik mérésére használják. Összességében már nem csak a szíjak cserélgetésével lehet divatos kiegészítő az órából, hanem ezt a felületi megjelenés is segíti.

A watchOS 3 letöltéséhez az iPhone-on lévő Apple Watch appból kell letölteni a frissítést, és mivel ez eltart egy darabig, érdemes addig a töltőn hagyni az órát. A rendszer frissülése mellett a többi alkalmazás frissülése is várható, például a Runkeeper vagy a Runtastic új verziója is támogatja majd a watchOS 3 új funkcióit.

Egyelőre az Apple Watch piaci eladása nem indokolja a termékvonal jogosságát, mint ahogy az a lehangoló eredményekből látszott. Az IDC piackutatásából az derült ki, hogy az okosórás piacot ugyan az Apple vezeti, de a tavalyi 3,6 millió darabos eladást idén már csak 1,6 millió darab követte - ez elég meredek visszaesést jelent. Tim Cooknak tehát nem sikerült olyan termékkel előhozakodnia, amely megközelítette volna az iPhone vagy az iPad bevezetést követő eladásait.

A watchOS és a watchOS 3 közt tapasztalható teljes újratervezés alátámasztja, hogy az első verzió koncepciója elhibázott volt. Az órán lévő görgető szerepe eljelentéktelenedett a 2014-es termékhez képest, az új okosórán már alig lesz olyan funkció, amihez ez használható. Az oldalsó gomb pedig teljesen új szerepet tölt be a Series 2-nél a korábbi verzióhoz képest. A kérdés az, hogy vajon van-e az Apple-nek akkor vásárlóereje, hogy ismét megugorjanak az okosóra eladási számai, és hogy ezt ne zuhanás, hanem növekvő eladásszám kövesse.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról