Szerző: Voith Hunor

2016. július 1. 10:30

3 milliárdot fizethet az Oracle a HPE-nek

Megszületett az első döntés az évek óta tartó per kártérítési szakaszában. Az esküdtszék a HPE teljes követelését megalapozottnak látta, az Oracle természetesen fellebbez - nem csak a kártérítés, hanem az első, az itaniumos támogatási kötelezettséget megállapító döntés ellen is.

Egyelőre teljes vesztésre áll az Oracle abban a persorozatban, melyet a HPE (korábban Hewlett-Packard Co.) indított ellene négy évvel ezelőtt. Az Oracle eddig a per minden szakaszában alulmaradt, és ha végül a fellebbezései sem hoznak fordulatot, a vállalatnak összességében nagyon sokba fog kerülni ez az ügy - nem csak a most megítélt 3 milliárdos kártérítés, hanem az évek alatt elvégzett szoftverfejlesztési költségek miatt is.

Eddig teljes csőd a védekezés

A HP 2012-ben indított pert az Oracle ellen azzal az indokkal, hogy a korábbi szoros partner szerződést szegett az Itanium processzorok (és így az arra épülő HP üzleti kritikus szerverek) támogatásának beszüntetésével. Az ügy hátterében az Oracle és a Sun összeolvadása, valamint Mark Hurd egykori HP-vezér átigazolása áll, a két cég között elmérgesedett a viszony.

Miután az Oracle megszerezte a Sunt, belépett a hardverpiacra, és ezzel legfőbb hardverpiaci szövetségese, a HP közvetlen konkurenciájává vált, ami sokat rontott a két vállalat viszonyán. Ezt követte a Hurd-incidens, a HP egykori elnök-vezérigazgatója 2010 augusztusában távozott a cég éléről, néhány hónappal később pedig az Oracle-nél kezdett dolgozni elnöki pozícióban. A HP emiatt pert indított, azzal vádolva a vezetőt, hogy üzleti titkokat akart a rivális kezére átjátszani - a két cég végül tárgyalótermen kívül megegyezett.

Az egyezség záradéka kimondta, hogy "az Oracle továbbra is kínálja termékeit a HP platformjain". A HP szerint ez szerződéses kötelezettség, amelyet az Oracle 2011 márciusi bejelentésével megszegett (arra hivatkozva, hogy az Itanium láthatóan élete végéhez közelít), az Oracle szerint azonban puszta PR-fogás, mindössze a közös ügyfelek, a HP-féle itaniumos gépeken Oracle szoftvereket futtató vásárlók megnyugtatása miatt volt rá szükség. Az ügyben eljáró bíró azonban úgy találta, hogy a kérdéses szövegrész "félreérthetetlen", és a Hurd-ügy lezárása kapcsán keletkezett dokumentumok világossá teszik, az Oracle-nek kötelező az Itaniumra írt szoftverek fejlesztését folytatnia - mindaddig, amíg a HP (és így a nagyvállalati üzletágakat öröklő jogutódja, a HPE) tart a portfóliójában itaniumos szervereket.

A HP-nak az Oracle döntése anno nagyon sokba került, az Itanium-alapú üzleti kritikus gépek forgalma hihetetlen ütemben fogott padlót - a cég akkor döntött úgy, hogy amilyen gyorsan csak tud, elkezdi átállítani ezen termékeit az egyre versenyképesebb Xeonokra. Az Oracle egyébként végig azzal érvelt, hogy egyrészt az a bizonyos záradék egyáltalán nem jelent rá nézve szerződéses kötelezettséget az Itanium-támogatásra, másrészt a HP ezzel próbálta elfedni azt a tényt, hogy eltitkolta ügyfelei elől az Itanium jövőjének bizonytalanságát.

3 milliárd plusz az apró

A kártérítés megítélése sokáig csúszott, de az Oracle-nek most, évekkel az első ütésváltások után sem sikerült a maga javára fordítani az ügyet: az esküdtszék összesen 3 milliárd dollár kártérítést ítélt meg a HPE-nek az elmaradt értékesítések miatt. Az Oracle természetesen fellebbezni fog, sőt, a kártérítés alapjául szolgáló bírói döntést is megpróbálja megváltoztatni, így akár további évek telhetnek el az ügy lezárásáig.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ha azonban marad a jelenlegi állapot, ez a harc az Oracle-nek összességében 3 milliárd dollárnál jóval többe fog kerülni, hiszen a vállalat már így is évek óta finanszírozza kényszerből szoftverei itaniumos fejlesztését, a perköltségekről nem is beszélve.

Mi lesz az Itaniummal?

Az Intel 2012 óta nem frissítette az Itanium processzorcsaládot. Az utódnak szánt Kittson kódnevű CPU-ról évek óta beszél a cég, de legalább nagyjából behatárolható megjelenési dátum még a legfrissebb terméktervben sem szerepel - csak annyi, hogy "a jövőben". A HPE a jelen állás szerint legalább 2025-ig tervezi értékesíteni és támogatni Itanium-alapú szervereit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról