:

Szerző: Gálffy Csaba

2016. június 27. 13:50

Szabadulhat a McAfee-tól az Intel

Esztelen összegért vette meg a McAfee-t az Intel még 2010-ben, most eladhatja az Intel Security néven futó divíziót.

Értékesítheti IT-biztonsággal foglalkozó üzletágát az Intel - írja belsős forrásokra hivatkozva a Financial Times. A hírek szerint a vállalat több befektetési bankkal kezdett tárgyalásokat, és vásárlót keres a McAfee-ból alakított részlegre. Az időzítés nem véletlen, a Blue Coat 4,7 milliárdos felvásárlása nyomán hirtelen újra felpezsdült az IT-biztonsági cégek értékelése, valószínűleg ezt lovagolná meg most az Intel is.

Az Intel Security egyébként az első negyedévben 537 millió dolláros bevételt generált, ami éves szinten 6 százalékos zsugorodásnak felel meg, az üzemi eredmény 85 millió dollár volt. A tavalyi egész évben a forgalom 2,6 millárd dollárt tett ki, ami számottevő emelkedés a 2014-es 2,1 milliárdhoz képest, az éves üzemi eredmény pedig 213 millió lett (2014: 164 millió). Az Intel amúgy nem most vonulna ki először az IT-biztonsági piacról, a cég még a 90-es években lépett be a LanDesk felvásárlásával, ezt 1998-ban adta tovább a Symantecnek - emlékeztet a Graham Cluley.

Jött, megy

Az Intel még 2010-ben jelentette be, hogy felvásárolja a McAfee-t. Akkor az Intel a biztonsági szoftverekben és szolgáltatásokban utazó cégért 7,68 milliárd dollárt fizetett - mintegy 60 százalékkal többet, mint amennyire a tőzsde taksálta a McAfee értékét. A felvásárlás mellett akkor úgy érvelt az Intel, hogy az IT-biztonság kritikus területté vált, ahol a hardveres és szoftveres megoldások összefonódására van szükség, az energiahatékonyság és a hálózati képességek után ez a következő terület, ahol a hardveres fejlesztésekre kell fókuszálni.

Az első fogadkozásokat azonban az Intel oldalán nem követték egetrengető bejelentések, a cég biztonsági portfóliója és a processzorok fejlesztése között nem nagyon találni átfedést az elmúlt évekből. Pedig a 2010-es felvásárlást és 2011-es beolvasztást követően ma már bőven piacon kellene lenniük az első fejlesztéseknek. Az Intel komolyabb biztonsági fejlesztései, mint az Anti-Theft vagy a hírhedt Intel AMT (Management Engine) még ezt megelőzően bekerültek a processzorokba, fejlődésük pedig jobbára független maradt a McAfee-felvásárlástól.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Intel Security az első jelentős átalakítást tavaly év végén kapta. Novemberben jelentette be ugyanis az Intel, hogy fontos stratégiaváltást eszközöl, és a "megvéd-detektál-javít" kulcsszóhármas jegyében fejleszti tovább (illetve karcsúsítja) a portfóliót, amely inkább IT-biztonsági platformmá válik. A döntés értemében az Intel több terméket is kivezetett a piacról, és értékesítésüket befejezte, a McAfee NGFW (next generation firewall) és Firewall Enterprise portfóliót pedig a Raytheon-Websense vette át kínálatába.

Az Intel az IT-biztonság szövete lenne - írtuk korábban

Az új paradigma szerint az Intel az IT-biztonsági "szövetet" kínálná a jövőben, erre építhetnek majd partnerek saját megoldásokat. Lényegében arról van tehát szó, hogy az Intel Security Connected formájában egy biztonsági platformot hozna létre, amelyet megnyit a partnerek előtt és segít nekik ökoszisztémává bővíteni azt. A platform részei például a McAfee Data Exchange Layer vagy a McAfee Threat Intelligence Exchange, amelyekhez külső fejlesztők szolgáltatásai, szoftverei tudnak csatlakozni és információt cserélhetnek vele.

Csak versengően!

A felvásárlás természetesen azonnal versenyügyi aggályokat vetett fel, felmerült ugyanis, hogy az Intel olyan hardveres biztonsági megoldásokat fejleszt majd, amelyek kizárólag a saját szoftvereivel működnek, így a processzorpiaci dominanciáját megpróbálja majd kiterjeszteni erre az új területre is. Az európai hatóságok ezért néhány szigorú feltételt támasztottak a felvásárlás jóváhagyásához, például az Intel sem kereskedelmi, sem műszaki árukapcsolást nem végezhetett, illetve más biztonsági cégeknek is azonos hozzáférést kellett nyitnia a hardverhez, mint amit a saját biztonsági részlege élvez.

Ezzel az EU illetékesei biztosították, hogy a McAfee (vagy ahogyan hamarosan átnevezték: Intel Security) nem kap kivételezett helyzetet, és nem nyújthat olyan szolgáltatást Intel processzorokon, amit más cégek nem nyújthatnak. Az Intel által önként vállalt korlátozások öt évre szóltak és februárban jártak le, tudomásunk szerint az EU ezt nem hosszabbította meg később.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.