Szerző: Hlács Ferenc

2016. június 1. 12:18

Plusz védelmi réteget hoz a Windows 10 Anniversary Update

Harmadik féltől származó biztonsági szoftverekhez ad plusz védvonalat a Microsoft Anniversary Update-tel érkező Limited Periodic Scanning funkciója.

Fontos új funkcióval bővíti a operációs rendszerét a Microsoft, a sokat emlegetett Windows 10 Anniversary Update keretein belül: a Limited Periodic Scanning néven megjelenő megoldás a harmadik féltől származó biztonsági szoftvereket használóknak jelent majd plusz védelmi vonalat. A vállalat a legbátrabb, Fast Ringbe tartozó, azaz a rendszer publikusan elérhető legfrissebb verziójával dolgozó felhasználóknak már elérhetővé tette a funkciót, a nemrég kiadott, 14352-es számú preview buildben.

A beállítások Update & Settings menüjében található Windows Defender menüpontja alatt bekapcsolható Limited Periodic Scanning a Microsoft Malicious Software Removal Tool eszközére épít, amely a vállalat szerint mintegy havi 500 millió windowsos készüléken végez biztonsági ellenőrzést, ezekből pedig 1-2 millión talál is valamilyen kártevőt, illetve el is távolítja azt. Ebben az 1-2 millió találatban ráadásul olyan eszközök is vannak, amelyeken már fut valamilyen biztonsági szoftver, ám az adott malware átcsúszott annak szűrőin.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Limited Periodic Scanning hátránya, hogy alapértelmezetten nem aktív, a felhasználóknak azt manuálisan kell bekapcsolni - pedig az első információk szerint nem egy erőforrás-égető funkcióról van szó, az a Windows Automatic Maintanance funkcióját igába hajtva csak akkor lép életbe, mikor az adott rendszer kihasználtsága alacsony, hogy a lehető legkevésbé befolyásolja a felhasználó aktuális munkáját. Azzal ugyanakkor, hogy a megoldás alaphelyzetben nincs bekapcsolva, valószínűleg sok felhasználó figyelmét elkerüli majd a plusz biztonsági réteg.

Akik biztonsági szoftverként a Windows Defendert használják, értelemszerűen nem kell, hogy éljenek a Limited Periodic Scanning megoldással, hiszen a rendszeres ellenőrzések egyébként is lefutnak a rendszeren, csak épp a Defender zászlaja alatt. A vizsgálatok eredményéről a rendszer egy felugró értesítésben tájékoztatja a felhasználókat, illetve amennyiben fenyegetést talál, az esetek legnagyobb részében ki is iktatja azt, az értesítésre kattintva továbbá a felhasználónak is lehetősége van választani a lehetséges opciók közül.

A vállalat egyelőre főként a konzumer piacra szánja a funkciót, noha mérlegeli annak bevezetését a vállalati ügyfelek számára is. A Limited Periodic Scanning ennek megfelelően eleinte csak a központi felügyelet nélküli rendszereken lesz igénybe vehető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról