Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 24. 10:23

Facebookra is jönnek a 24 órás élő közvetítések

Folytatja tempós felzárkózását az élő közvetítések terén a Facebook, a közösségi oldal elindította időkorlát nélküli, folyamatos élő videóit. A felvételeket a vállalat nem tárolja, cserébe a professzionális közvetítésre is lehetőséget ad.

Már egy ideje jól látható, hogy a Facebook nagy összegben hajlandó fogadni az élő videókra: miután az eredetileg hírességek számára indított funkciót a cég tavaly decemberben szélesebb körben elérhetővé tette, androidos és iOS-es alkalmazásainak április eleji frissítésében már kiemelt helyet kaptak az élő közvetítések a hírfolyamokban.

A vállalat most tovább bővíti a felhasználók lehetőségeit a területen, és megnyitja a kaput a folyamatos, 24 órás közvetítések előtt. Az új Continuous Live Video API segítségével olyan élő videók költözhetnek a Facebook felületére, mint például a különböző, természetben vagy városi csomópontoknál elhelyezett webkamerák közvetítései. Ennek megfelelően az API a hagyományos telefonos videós képességeknél valamivel komolyabb lehetőségeket biztosít a közvetítők számára, az a professzionális kamerákat, keverőpultokat, illetve effekteket is támogatja. A folyamatos közvetítéseknél ugyanakkor nincs lehetőség a videó hosszútávú mentésére, a közösségi oldal az ilyen élő videókat, a költségek lefaragása végett, egyáltalán nem tárolja.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Cserébe viszont a videók készítői szabályozhatják, hogy ki láthassa a közvetítéseket: a vállalat mind geo-gating, mind age-gating korlátozásokra lehetőséget ad, azaz földrajzi hely alapján, illetve életkor alapján is megszabható, hogy mely felhasználók hírfolyamában jelenjenek meg az élő videók. Az egyes kiadók tehát, ahogy a vállalat videós tartalmakért felelős vezetője, Fidji Simo a TechCrunch-nak nyilatkozva elmondta, minden olyan opcióhoz hozzáférnek, amely a hagyományos videóknál is rendelkezésükre áll - emellett az API plusz funkciókkal is kiegészül, mint a többkamerás közvetítések vagy a videó fölé húzott grafikai elemek támogatása.

Az új funkciót a Facebook első körben az áprilisi F8 konferenciát követően tette elérhetővé egy tucat partner számára, mára azonban ezek száma száz fölé hízott, köztük olyan nevekkel mint az explore.org vagy a Disney. A közösségi oldal egyre nagyobb lendülettel igyekszik behozni lemaradását, sőt előnyre szert tenni az olyan konkurensekkel szemben, mint például a Twitter, amely Periscope nevű közvetítőszolgáltatásával több hónappal megelőzte a Facebookot a területen. Hasonló, korlátlan közvetítésre egyébként a mainstream szolgáltatások közül eddig csak a YouTube adott lehetőséget. A cég az új, folyamatos közvetítésekkel végre a különböző, rögzített kamerák feedjein túl olyan területekre is beléphet, ahol az eddigi, maximum 90 perces élő adások túl rövidnek bizonyultak, mint a konferenciák vagy akár sportesemények közvetítései.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról