Szerző: Asztalos Olivér

2016. április 22. 14:44

Konzolokba kapaszkodik az AMD

A konzolok és egy új kínai együttműködési megállapodás lehet az AMD mentőöve. A cég sikeresen győzte meg a Microsoftot és a Sonyt a játékkonzolok frissítéséről, mindez pedig másfél milliárdos segítséget jelenthet a cégnek.

Nincs meglepetés, saját előzetes várakozásainak megfelelően, gyengén alakultak az AMD első negyedéves pénzügyi eredményei. Még tovább zuhant a forgalom, a vállalat bevétele már csak 832 millió dollár volt, ez pedig bő 19 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Öröm az ürömben, hogy a vállalat három új konzol processzorának tervezésére is szerződést kapott, a kínai THATIC-kal pedig egy vegyesvállalatban fog egyedi x86-os szerverprocesszorokat tervezni az AMD.

Az első negyedévben a processzorokkal és GPU-kkal foglalkozó üzletág bevétele csökkent, 2015 hasonló időszakához képest 72 millió dollárral, azaz nagyjából 13,5 százalékkal esett a forgalom, mely így végül 460 millión állt meg. Ezt elsősorban a csökkenő notebook processzoros eladásokkal magyarázta az AMD. Az üzemi veszteség mérséklődött, az egy évvel korábbi 75 helyett már "csak" 70 millió mínuszt generált az üzletág, ami a működési költségek csökkentésének köszönhető. Míg a processzorok átlagos eladási ára csökkent, addig a grafikus kártyáké nőtt a vállalat elmondása szerint.

A nagyvállalati, beágyazott és a semi-custom (konzolos) processzorok divíziójának bevétele nagyot, körülbelül 25 százalékot zuhant, az egy évvel korábbi 498 milliós bevétel 372 millió dollárra esett. Ezt elsősorban a csökkenő konzolos eladásokkal magyarázta az AMD, miközben valószínűleg a chipek átlagos eladási ára is tovább csökkent. A részleg mindezek ellenére is nyereséges tudott maradni, bár a profit 45-ről 16 millió dollárra csökkent. A vállalat szerint ez az utóbbi időben megnőtt K+F költségeknek tudható be.

Utóbbi valószínűleg szorosan kapcsolódik az új konzolokhoz, az AMD ugyanis burkoltan megerősítette azt ami gyakorlatilag már nyílt titok, miszerint látótávolságba kerültek a konzolok időközi frissítései. Mind a Sony, mind pedig a Microsoft készül frissített játékgéppel, melyekbe továbbra is az AMD szállítja majd a központi egységet. Ezek mellett egy harmadik gépről is szó esett, ami minden bizonnyal a Nintendo NX lesz. A vállalat vezérigazgatója, Lisa Su elmondta, hogy a konkrét termékbejelentésekre a második félévben számíthatunk, ezt azonban a partnerek teszik majd meg, nem az AMD (nyilván). Mindez valamelyest a cég vezetését, illetve a részvényeseket is megnyugtathatja, az AMD-t a mindeddig víz fölött tartó üzletek még legalább 3-4 évig biztosan megmaradnak, ez pedig a vezető elmondása szerint akár 1,5 milliárd dollárnál is több bevételt hozhat a konyhára.

Bár mindkét divízió lényegesen gyengébb bevételt produkált az egy évvel korábbinál, legalább a teljes veszteség csökkent, egészen pontosan 137-ről 68 millió dollárra. Ennél kevésbé jó hír, hogy a készpénzállomány 69 millióval, 716 millió dollárra apadt, aminél egy évvel korábban még jóval több, 906 millió volt az AMD kasszájában. A vállalat pénzügyi igazgatója korábban elmondta, hogy a zavartalan működéshez 600 millió és 1 milliárd dollár közötti készpénzállományt tart szükségesnek, melynek alsó határa egyre közeledik. Az AMD reményei szerint ugyanakkor az év második felében érkező termékeknek köszönhetően ez az összeg nem fog tovább csökkenni. A vállalat hitelállománya szinte nem változott, ez a negyedév kezdetéhez képest 1 millióval, 2,236 milliárd dollárra csökkent.

A vállalat a következő negyedévre körülbelül 957 millió dolláros bevételt vár, ami a 2015 második negyedévében elért 942 milliós értékkel közel azonos lenne.

Lisa Su: sínen van az AMD

A számok mellett szokás szerint a negyedév során elért főbb pozitívumokról is beszámolt a vállalat vezérigazgatója. A feljebb említett konzolos fejlemények mellett Lisa Su elmondta, hogy a cége, valamint a Kínai Tudományos Akadémia befektetési részlege a THATIC (Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co., Ltd) egy vegyesvállalatot alapít, mely szerverekbe fejleszt majd x86-os rendszerchipeket, kifejezetten a kínai piac igényeihez. Az AMD ebbe technológiával, azaz szellemi tulajdonával fektet be, ami mellett a következő évek során összesen 293 millió dolláros bevételre számíthat licencekért cserébe, az értékesített processzorok után pedig bizonyos mértékű jogdíjat is kap a vállalat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Hogy az AMD részéről ez pontosan milyen technológiát jelent, arról a vezető egyelőre nem beszélt, ugyanakkor több mint valószínű, hogy a Zen magokról, valamint az azokhoz kapcsolódó megoldásokról, kiegészítőkről lehet szó. A vállalat számára mindez meghatározó lehet, a kínai piac busás bevétellel kecsegtethet a szerverpiacon mára zéró piaci részesedés közelébe zuhant AMD számára. Egy kérdésre válaszolva Lisa Su elmondta, hogy a megállapodás kizárólag CPU-ról szól, ergo GPU-k vagy gyorsítókártyák (egyelőre) nem képezik a megállapodás részét.

A vezérigazgatója ehhez kapcsolódóan még megjegyezte, hogy az adatközpontokba szánt új, Zen-alapú termékek fejlesztése a terv szerint halad. A processzorok első példányai az elvárásoknak megfelelően működnek, a kiemelt partnerek pedig a második negyedévben megkaphatják a mintákat. Amennyiben továbbra is minden a terv szerint halad, úgy jövőre kereskedelmi forgalomba kerülhetnek a processzorok, illetve az azokra épülő különféle kiszolgálók. Lisa Su szerint egy vezető, hálózati infrastruktúrákkal foglalkozó vállalat már biztosan épít Zen-alapú szervereket.

Végül a PC-s komponensekre is kitért a vezérigazgató, a mobil és asztali Bristol Ridge processzorok szállítása márciusban elkezdődött. Ezek valószínűleg a Polaris GPU-kra épülő grafikus megoldásokhoz hasonlóan június környékén kerülhetnek piacra. Utóbbi termékekkel majd elsősorban a mainstream szegmenst célozza majd az AMD, amivel a vállalat nem titkolt célja az elmúlt években komoly csorbát szenvedett piaci részesedés javítása lesz.

Bár a vadiúj termékek megjelenése egyre közelebb van, ebből a pénzügyi mutatók még nagyjából két negyedévig nem sokat tükrözhetnek, az AMD-nek még nagyjából ennyi időt kell féllábon egyensúlyoznia. A vállalat tehát kétség kívül sínen van, az új termékek versenyképességén fog múlni, hogy az alagút végén fénybe vagy egy tehervonatba ütközik-e az AMD.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról