Szerző: Hlács Ferenc

2016. március 3. 17:25

Szabványt szeretne a külső GPU-khoz az AMD

Egységes csatlakozószabványokra építő külső GPU-kban látja a jövőt az AMD: a kezdeményezés sokaknak megspórolhatja az asztali PC vásárlását a munkára vagy tanulásra használt notebook mellé.

A "notebook" és a "játék" szavakat egymáshoz túl közel emlegetve az utóbbi években rendre számíthattunk a "kompromisszum" feltűnésére is: a játékosoknak szánt laptopok sosem könnyű hordozhatóságukról voltak híresek, a méretes és igen borsos árú jószágok ráadásul az esetek túlnyomó részében teljesítmény tekintetében még mindig elmaradnak asztali társaiktól. A probléma kapcsán az idei CES-en villant fel az első igazi reménysugár, az USB-C aljzatra költöztetett Thunderbolt 3-at használó, asztali GPU-s dokkolók formájában. Hasonló dokkolókat persze már korábban is láthattunk, ezek azonban jellemzően valamilyen egyedi konnektort használtak és csak az adott gyártó egy-egy termékével voltak használhatók.

A januári ígéretes fejleményekre most Robert Hallock, az AMD technikai marketingvezetője tett rá egy újabb lapáttal, miután Facebook bejegyzésben a szabványos csatlakozókkal felszerelt, külső GPU-kat vázolta fel megoldásként az ultravékony notebookok és a játékok problémájára - a poszt végére odabiggyesztve, hogy hamarosan több információra lehet számítani. A vállalat, illetve Hallock egyelőre nem árult el több részletet a standardizált koncepcióról, a bejegyzést ugyanakkor a Razer CES-en leleplezett külső GPU-s dokkolójával illusztrálta, amely kifejezetten jó csapásirányt mutathat az iparágnak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Mint arról januárban beszámoltunk, a cég Blade Stealth ultrabookjához kiadott, Razer Core névre keresztelt dokkoló egy PCIe x16 grafikus kártyának ad otthont, amelyet egy 500 wattos saját tápegységgel szolgál ki. A kisméretű asztal PC-re emlékeztető eszköz egyetlen, Thunderbolt 3 támogatással rendelkező USB-C kábelen csatlakozik a notebookhoz - a 40 gigabites adatátvitelre képes szabvány egyszerre képes kezelni a PCI Express és DisplayPort kapcsolatot is, sőt a dokkolóra még négy USB 3.0 és egy gigabites Ethernet aljzat is jutott.

Amennyiben az AMD valóban Razer Core-t tekinti etalonnak szabványosítási törekvései során, a notebook-gamerek kifejezetten szép jövő elé néznek: egyetlen kábel, plug-and-play használat, asztali GPU-s teljesítmény. Ehhez persze nem csak magukra a dokkolókra van szükség, de az USB-C-s Thunderbolt 3 konnektorral felszerelt notebookok térnyerésére is. Az aljzattal ellátott 4-500 dolláros laptopok egészen átrajzolhatják a játékos laptopok piacát. Ez a megoldás persze továbbra sem veszi le a terhet azoknak a válláról, akik utazásaik során játszanának, ugyanakkor nagy tömegeknek spórolhatja meg egy komplett asztali PC vásárlását a például munkához vagy tanuláshoz használt notebook mellé.

A vállalat egyébként nagyjából 8 évvel ezelőtt már próbálkozott hasonlóval, akkor, ahogy azt az Ars Technica is felidézi, a cég gyakorlatilag pinről pinre kivezette a PCI Expresst egy külső csatlakozóra - a vonatra azonban nem sokan ültek fel, alig-egy két notebook jelent meg az AMD aljzatával, a kezdeményezés így hamar befulladt. A Thunderbolt 3 azonban már jobb esélyekkel indul, a szabványt támogató USB-C aljzatok idén már egy sor frissen bejelentett csúcsnotebookon feltűntek - kérdés, hogy az mikor csorog le az alacsonyabb árkategóriákba.

Az AMD-nek ugyanakkor sajnos komoly problémát jelent, hogy a Thunderbolt 3 nem nyílt szabvány, így ahhoz nem készítheti el saját vezérlőjét, kötelező módon a rivális Intel Alpine Ridge vezérlőjét kell a gyártóknak beépíteniük. Noha műszaki akadálya nincs, hogy utóbbit az AMD saját hardvere mellé ültesse, az Intel árazásával könnyen borsot törhet a vállalat orra alá. Az Intel árazási politikája nem nyilvános, de valószínűsíthető, hogy processzorral és chipsettel társítva jóval olcsóbban kínálja az Alpine Ridge lapkát, mint önmagában, ezzel gyakorlatilag kizárva az AMD-t a Thunderbolt 3-as kompatibilitásból.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról