Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 12. 12:26

MSI GS30: asztali GPU gamer notebookhoz

Új, dokkolható gamer laptopot mutatott be az MSI, amelynek különlegessége, hogy a hozzá tartozó dokkoló állomásban egy teljes értékű asztali grafikus kártyának is jut hely. A GS30 névre hallgató eszköz ennek megfelelően nem tartalmaz dedikált GPU-t, így jóval könnyebb tudott maradni a kategória hasonló tagjainál.

Új, játékosoknak szánt notebookot jelentett be az MSI. A kategóriájában határozottan könnyű és karcsú, GS30 névre keresztelt laptop alig 20 milliméter vékony és 1,3 kilogrammot nyom, ennek azonban megvan az ára, kimaradt ugyanis belőle a dedikált grafika. A hiányosságot ugyanakkor nem marad befoltozatlanul, azt az MSI egy ritkán látott megoldással, külső GPU-val pótolja. Magába a GS30-ba a gamer célközönség igényeinek megfelelően izmos hardver került, egy Haswell generációs Intel Core i7-es processzor hajtja, maximum 16 gigabájt 1600 megahertzes DDR3L RAM-mal támogatva. A 13,3 hüvelykes kijelző felbontása 2560x1440 pixel, pixelsűrűsége pedig 220 PPI, ami egy notebooknál kifejezetten tisztességes érték.

Az eszközbe mindezek mellett két darab M.2-es SSD-t is betuszkolhatunk, amelyek akár RAID 1-be is köthetők. A billentyűzethez, ahogy az a hasonló készülékeknél szokás háttérvilágítás is társul, USB 3.0 csatlakozóból azonban csak kettő jutott a notebookra, így az opcionális gamer billentyűzet és egér ezen a területen ki is meríti az erőforrásokat. A laptopon egy HDMI és egy gigabites Ethernet port, SD-kártya olvasó, illetve audio jack-bemenet is helyet kapott, vezeték nélküli kapcsolatok terén pedig támogatja a 802.11ac szabványú Wi-Fi-t és a Bluetooth 4.0-t is. A grafikáért alapesetben az Intel Iris felel, ez a cég legerősebb integrált GPU-ja. A dedikált GPU azonban kimaradt- noha mind rövidesen látni fogjuk, ezt a hiányosságát a gép képes bőségesen pótolni.

Nem most próbálkoznak először a koncepcióval

A laptop igazi különlegessége ugyanakkor a hozzá tartozó dokkoló állomás - több okból is. Ez a hasonló kiegészítőkkel ellentétben nem csak a csatlakozókat sokszorozza meg: egy teljes értékű PCIe x16 portot is ad a notebookhoz, amelybe tetszés szerinti asztali PC-kbe szánt GPU-t tehetünk, így drasztikusan megdobva a GS30 teljesítményét. Bár egy előremutató megoldásról van szó, a dizájn sokkolóan rondára sikerült, egy ormótlan, nyomtató méretű fekete doboz tetejére kell rátenni a laptopot, amelynek eleje még le is lóg az állomásról. A tajvani mérnökök ugyan a kitűzött feladatot végrehajtották, a formán azonban érdemes lett volna még hosszan gondolkodni.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A koncepció korántsem újkeletű PCIe csatlakozóval felszerelt dokkolót korábban már a Lenovo, az akkoriban még IBM logós ThinkPad márkanév alatt is kiadott, az ráadásul mintegy 17 ThinkPad notebookkal volt használható, azt viszont nem mondhatni, hogy ez gyakori megoldás lenne. A Lenovo annak idején a vállalati gépekhez szánt kiegészítővel az üzleti felhasználókat vette célba, ez a konstrukció azonban a játékosok számára is ideális lehet: a notebook így könnyen hordozható marad, iskolához és munkához is ideális, hazaérve viszont a hozza a legújabb játékokhoz szükséges csúcsteljesítményt.

Az MSI megoldása egyelőre úgy tűnik csak a GS30-cal működik. A méretes kiegészítő a grafikus képességek mellett plusz audio jack, USB, DVI és HDMI portokkal is megtoldja a notebookot. Egyelőre nem tudni, hogy az MSI legújabb játékos laptopja mennyibe kerül majd, a karácsonyfa alá azonban még nem érdemes tervezni vele, ugyanis csak 2015 januárjában kerül a boltokba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról