Szerző: Gálffy Csaba

2015. június 3. 14:32

Thunderbolt 3 - harmadjára sikerül?

Áttörésnek ígérkezik az Intel új Thunderbolt-vezérlője, amely minden negatívumot ki tudott pipálni: nem kell már méregdrága kábel hozzá, az USB Type-C-t használja és képes szinte minden protokoll átvitelére. Ha ez sem tud győzni, akkor mi?

Az USB 3 és a Thunderbolt csatlakozók csatájában egyelőre abszolút az USB áll győzelemre, köszönhetően a Thunderbolt rendkívül magas implementációs költségeinek, a kompatibilis eszközök hiányának - és a vásárlók oldalán is minimális felé az érdeklődés, mivel legtöbb igényt az USB 3 is képes kielégíteni.

Thunderbolt 3 - egy port mind felett?

Az Intel azonban most az iparágra borította az asztalt - legalábbis átvitt értelemben. A Thunderbolt 3. kiadása ugyanis a DisplayPort fizikai rétegét lecseréli az új USB Type-C-re, vagyis azonos csatlakozóval működik majd, mint a következő generációs USB-s eszközök. Ezt a Type-C szabvány szélesre nyitása teszi lehetővé, amelyet az iparág eredetileg is univerzális csatlakozónak tervezett. A csatlakozón keresztül a Thunderbolt 3 rengeteg protokollt és adatforgalmat támogat majd, egyben képes működni Thunderbolt, DisplayPort, USB 3 és PCI Express, valamint 10 gigabites Ethernet kimenetként is, vagyis tényleg univerzális lesz ez a csatlakozó. Cseresznye a torta tetején, hogy a Type-C segítségével a Thunderbolt 3 is megörökli az alap szabvány áramátvitelét, így az alap 15 watt mellett akár 100 wattot is ki tud adni a perifériának.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Thunderbolt 3 sávszélességben újra dupláz, az előző két generáció elméleti átviteli sebessége 10 illetve 20 gigabit volt, a harmadik már 40 gigabitet képes átvinni, ez kereken duplája az USB Type-C által kínált 10+10 gigabitnek. A gyorsulás mögött ezúttal komoly fejlesztés van - míg a Thunderbolt 2 csupán annyit csinált, hogy két eredeti Thunderbolt csatornát fogott össze, a harmadik verzió már alapoktól átdolgozott fizikai és logikai huzalozással éri el a 40 gigabitet (pontosabban full-duplex 20 gigabitet).

Az új szabvány aktív és passzív kábeleket is támogat majd - végre!. Az aktív kábel saját elektronikával rendelkezik mindkét végén, ez azonban számottevően megnöveli a kábelek árát. Ezért szerencsés, hogy végre lesz passzív kábel is, amely azonban csak 20 gigabites maximális sebességet képes átvinni, támogatja a Thunderbolt mellett az USB 3.1-et és a DisplayPort 1.2-t is. Mind az aktív, mind a passzív kábelek maximális hossza 2 méter, réz alapon ennyivel kell beérni. Készül azonban egy optikai alapú aktív kábel, amely várhatóan méregdrága lesz, azonban akár 60 méter hosszú is lehet, az Intel szerint ez 2016-ra lehet piacon.

Az új csatlakozót természetesen új fejlesztésű vezérlő hajtja meg, ez az Intel Alpine Ridge kódnevű lapkája. Ez (értelemszerűen) natívan támogatja a Thunderbolt 3 által kínált 40 gigabites sebességet, de emellett integrált USB 3.1 host vezérlőt is tartalmaz, aminek kettős előnye van: egyrészt ha sima USB 3-as eszközt csatlakoztatunk a Thunderbolt portra, akkor a vezérlő simán meg tudja azt hajtani. Izgalmasabb azonban, hogy ha olyan perifériát csatlakoztatunk, amely saját hatáskörben kínál USB csatlakozót (például egy tároló vagy egy monitor, amelyen van USB port), akkor a vezérlő a Thunderbolt protokollba ágyazva (pontosabban a Thunderbolt protokollba ágyazott PCI Express protokollra építve) képes ezt a portot meghajtani, követlenül a gazda gépről, USB 3.1-es sebességen.

A videós fronton is lép előre a Thunderbolt 3. Ugyan az Intel nem implementálja a DisplayPort 1.3-at - a szabvány 2014 végén véglegesedett, valószínűleg nem volt már erre idő és lehetőség. A DisplayPort 1.2-ből azonban 4 helyett már 8 csatornát képes egyetlen Thunderbolt csatoló meghajtani, ez elegendő a 8K-s kijelzők osztott és 5K-s kijelzők osztatlan működésére, de használható két darab 4K kijelző 60Hz-es (vagy egy 5K-s kijelző 60Hz-es) csatolására is. Ez azt jelenti, hogy jöhetnek az egyetlen kábellel meghajtott, 5K-s Apple (vagy bármilyen más gyártmányú) kijelzők, nem csak all-in-one felépítésben köszönhet be az 5K-korszak.

Wait, there is more!

Ha mindez nem lenne elegendő, akkor a csattanót a végére hagytuk: a Thunderbolt 3 már kimondottan támogatja a külső GPU-k csatlakoztatását. Erre elméletben a Thunderbolt előző kiadásai is képesek voltak, hiszen PCI Express csatornákat vezettek ki, a szoftveres támogatás és a hardveres limitációk miatt ez nem volt támogatott forgatókönyv - a rendszer például nem tudta kezelni, ha a külső GPU-t egyszerűen kihúzták a gépből. A Thunderbolt 3-ban ezt sikerült megoldani, így lehetőség nyílik tetszőleges sebességű külső GPU csatlakoztatására, ez az Intel elképzelésében lehet egy masszív asztali grafikus kártya, speciális házban, vagy noteszgépes grafikát hordozó, kisebb dokk.

Szintén áttörés lehet a 10 gigabites Ethernet, amelyet a Thunderbolt 3 immár hivatalosan támogat. A hálózati protokollt a vezérlő képes emulálni és pont-pont csatlakozásra használható, például gépek közötti migrálásra, munkacsoportok közös tárolóra kötésére, stb. Ez a képesség a Thunderbolt előző változatában is támogatott volt - legalábbis Apple OS X-en, az Intel-féle Windows driver sosem készült el hozzá. A 10 gigás Ethernet-emuláció már a Thunderbolt 3 szabvány része, az Intel ígérete szerint minden egyes implementáció támogatni fogja, platformtól függetlenül, OS X-en, Linuxon és Windowson is.

Visszafelé nem megy

Az áttöréshez áldozatokat kell hozni, úgy tűnik ebben a szerepbe most azok kerültek, akik eddig beruháztak a szabványba. A Thunderbolt 3 ugyanis nem lesz közvetlenül kompatibilis az előző generációs, Thunderbolt 1 és 2 szabványú perifériákkal. Ha ezeket továbbra is használni szeretnénk, akkor aktív adaptert kell hozzá vásárolni. Nagy kérdés, hogy mennyibe fog kerülni egy ilyen adapter - az Intel koncepciója alapján valószínűleg egy külön Alpine Ridge vezérlő dolgozik a kábel végén, emiatt sok tíz dolláros árra érdemes rákészülni.

ThinkPadbe, Latitude-ba pont jó lenne.

Összességében a Thunderbolt 3 mindent tud, amivel meg tudja különböztetni magát a sima USB 3.1-től, és amivel a gyártók el tudják adni az extra funkcionalitást a felhasználóknak. A rengeteg protokoll támogatása, az egyetlen kábelen csatlakoztatható teljes dokkoló+töltő a vállalati notebookokban kötelező elemmé teheti, az USB-vel közös csatlakozó pedig egyszerűsíti a beépítést, nem kell például dönteni, hogy USB-t vagy Thunderboltot épít be a gyártó - a Thunderbolttal megkapja mindkettőt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról