Szerző: Voith Hunor

2015. december 7. 09:30

Magonkénti licencelésre vált a Windows Server 2016

A lépést a Microsoft a licencelési gyakorlat egységesítésével és az új üzemeltetési trendekkel indokolja. Az új modellben egyes cégek áremelkedésre számíthatnak.

Az SQL Server és a BizTalk után a Windows Server esetében is átáll a Microsoft a magonkénti licencelési modellre. A cég a lépést ugyan nem jelentette be hivatalosan, de elkezdte feltölteni a vonatkozó dokumentumokat, melyekből számos részlet kiderült – erre Wes Miller korábbi Microsoft-alkalmazott és licencszakértő hívta fel a figyelmet. A módosításra régóta számítani lehetett, ahogy az iparág a magonkénti modell felé mozdult el az utóbbi években (az Azure pedig indulása óta ilyen feltételekkel vehető igénybe).

A legalább kétfoglalatos és 10 vagy többmagos processzorokat alkalmazó szerverek üzemeltetőinek a változtatás egyben áremelést is jelent. A dokumentumokból az is kiderült, hogy a Windows Server 2016 megjelenésére még jó ideig várni kell, a szoftver a jelenlegi tervek szerint csak 2016 harmadik negyedévében fog piacra kerülni.

Tudásban is lesz eltérés

A Windows Server 2016-ból elődjéhez hasonlóan Standard és Datacenter kiadás lesz. A kép már itt elkezd bonyolódni, mert a 2012-vel ellentétben nem csak a szerverenként használható virtuális gépek számában, hanem tudásban is lesz eltérés a két változat között. A licencelési információkat tartalmazó adatlap szerint az olyan "alapvető" és eddig előtérbe tolt újdonságok, mint a Nano Server és az új konténertechnológiák (Windows Server és Hyper-V konténerek) egyaránt elérhetőek lesznek.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Datacenter kiadásba ezek mellett bekerülnek az Azure hálózat- és tárolókezelési technológiáinak (Storage Spaces Direct, Storage Replica) egyes elemei a szoftveresen definiált környezetekhez, valamint hatékonyabb virtuálisgép-védelem (Shielded Virtual Machines, Host Guardian Service). A műszaki eltérést a Microsoft a különböző megcélzott felhasználási területekkel magyarázza, a Standard változatot a cég nem vagy minimálisan virtualizált, míg a Datacenter kiadást magasan virtualizált privát vagy hibrid felhők alapjául ajánlja.

Persze ez eddig is így volt, de a Microsoft a Windows Server 2016-tal már műszakilag éket ver a két felhasználási terület közé, így a jóval magasabb árat nem csak a licencelési feltétel fogja indokolni. A futtatható virtuális gépek számában nincs változás, a Standard kiadásban ez továbbra is kettő, azzal a feltétellel, hogy a fizikai szerver összes processzormagjára van licenc.

Foglalat-mag árfolyam

A kétfoglalatos Windows Server 2012 licencekhez képest a "konvertálás" utáni árak a 2016-os kiadás esetében nem változnak, a Standard licenc listaára 882 dollár, az Enterprise-é pedig 6155 dollár lesz. A Windows Server 2016 esetében a legkisebb licencegység 2 fizikai mag lesz, viszont a minimálisan licencelendő mennyiség ennél jóval több – az említett 2 magos egységeket a minimálison felüli bővítéshez lehet igénybe venni.

A minimálisan megvásárolandó mennyiség fizikai processzoronként 8 magnyi (tehát négy darab kétmagos csomag), fizikai szerverenként pedig 16 magnyi licenc, ami ugyanannyiba kerül, mint a 2012-es változat esetében a kétfoglalatos licencek. A kétmagos bővítések listaára a 16 magos csomagok egynyolcada. A Hyper-Threading a licencelés szempontjából nem számít, a feltételeknek csak a fizikai processzormagokat kell megfeleltetni. A fizikailag a szerverben levő, de deaktivált processzorokra (és így magokra) szintén nem kell licencet vásárolni. A Standard kiadás esetében érdemes megemlíteni, hogy a nested virtualizationt használva nem lehet kijátszani a 2 VM-es felső plafont – a VM-ben futó VM ugyanúgy kettőnek számít.

CAL (Client Access License) licencekre továbbra is szükség lesz, néhány funkcióhoz pedig érintett felhasználónként extra CAL licencet is kell vásárolni (például a Rights Management Serviceshez és a Remote Desktop Serviceshez).

Átállás

A leírás szerint a Microsoft igyekszik majd az átmenetet a zökkenőmentesen kezelni, és a következő hónapokban további tájékoztatást ígért. A frissítési garancia keretében kapott licenceket a cég a fentebb ismertetett képletnek fogja átváltani, arra viszont felhívja a figyelmet, hogy a 10+ magos processzorokat alkalmazó szerverek esetében a licencelési költségek "emelkedhetnek". A vállalat az ilyen esetekben jelenleg nem részletezett lehetőségeket fog kínálni az átmenet megkönnyítésére.

Az új, magonkénti licencelési feltételeknek azok a szerverek már nem fognak megfelelni, amelyek 4 foglalattal kettőnél több VM-et futtatnak Standard kiadással (persze az ehhez szükséges mennyiségű Windows Server 2012 birtokában). A Microsoft ilyen esetekben extra licenceket fog biztosítani, hogy a szerver az új feltételeknek is megfeleljen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról