Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 7. 17:27

Processzormag-alapú licencelést vezet be a SQL Server 2012

A SQL Server 2012 megjelenésével a Microsoft csökkenti az adatbázisból elérhető termékváltozatok számát és változik a licencelés is - derül ki a vállalat weboldalán elérhető dokumentumból. Az árazást is nyilvánosságra hozta a cég.

Nem csak új szolgáltatások mutatkoznak be a SQL Server 2012-ben, hanem az elérhető verziók számát és a  licencelési konstrukciókat is megváltoztatja a Microsoft. A jelenlegi kilenc helyett hat verzióban lesz elérhető a SQL Server 2012, a Microsoft megszüntetni a Datacenter, a Workgroup és a Standard for Small Business változatokat. Az új adatbázist Standard, Business Intelligence és Enterprise változatban lehet beszerezni, amelyek képességeikben és persze áraikban is eltérnek egymástól, ezekhez csatlakozik az ingyenes Express, a fejlesztőknek szánt Developer és a csak szolgáltatók által elérhető Web változat.

Standard, BI, Enterprise

A SQL Server 2012 "alapverziója" a Standard lesz, amely legfeljebb 16 processzormagot támogat és az alap OLTP funkcionalitáson felül programozhatóságot (T-SQL), felügyelhetőséget (SQL Server Management Studio) és üzletiintelligencia-funkciókat (riportolás, analitika, többdimenziós szemantikus BI modellezés) tartalmaz. A szoftver legfeljebb két csomópontos failover fürtözést támogat, a tükrözés, fürtözés és logmásolás kombinációjából létrejött AlwaysOn csak az Enterprise verziónak része (az AlwaysOn működéséről korábbi cikkünket érdemes elolvasni). A SQL Server 2012 Standard kétféle licenceléssel kapható, ha valaki a processzormagonkénti 1793 dolláros konstrukciót választja, nem kell külön CAL licenceket vásárolnia, de van szerverenként 898 dolláros ár is, amelyhez egyenként 209 dollárba kerül egy CAL licenc.

Új verzió a kimondottan üzleti intelligencia feladatokra fejlesztett Business Intelligence, amely a Standard verzió képességein felül önkiszolgáló üzleti intelligencia funkciókat (Power View, PowerPivot), nagyvállalati adatmenedzsment-képességeket (adattisztítás, törzsadat-kezelést), valamint in-memory szemantikus BI modellezést. A Business Intelligence verziót kizárólag szerver+CAL licenc konstrukcióban lehet megvásárolni, a szoftver egy szerverre 8592 dollárba kerül, a CAL licencek ára 209 dollár darabonként. Ez a verzió a Standardhoz hasonlóan két csomópontos hibatűrő fürtözést támogat és 16, illetve 20 processzormagot támogat maximum.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A csúcsverzió, az Enterprise a Business Intelligence képességein felül transzparens adattitkosítással, auditálási képességekkel, valamint oszlopalapú tárolással, tömörítéssel, particionálással tud többet, illetve ennél a verziónál teljes értékű az AlwaysOn funkció, egy "availability group" akár öt adatbázis instance-ból is állhat. A SQL Server 2012 Enterprise csak processzormag-alapon licencelhető, magonként 6874 dolláros listaáron. Az újonnan vásárolt Enterprise licenceknél a cég jogilag nem korlátozza a használható processzorok számát, minden ellenkező értelmű információ csak félreértésből adódhat, mondta el a HWSW-nek Spinyhért Ferenc, a SQL Server termékmenedzsere.

Előnyben az erős magok

A maglicencek árát a CPU-licencek negyedelésével alakította ki a Microsoft. A vállalat szerint a magalapú licencelésre való áttérést elsősorban virtualizált környezetben hasznos, mivel nagyobb granularitást enged a CPU-alapú licencelésnél. Az ügyfeleknek elég a SQL Server által valóban használt virtuális processzormagokra megvenni a szoftverlicencet, Software Assurance konstrukcióban megvett Enterprise változat esetén pedig tetszőleges számú VM-et futtathatnak, ha a gépben levő összes magra licencelik az adatbázist (egyébként fizikai processzoronként legfeljebb egy VM-et). Lehetőség van licenceket mobilizálni is, vagyis a SQL Server workloadok tetszőleges időközönként átvihetők szerverek között, amelyek akár egy publikus cloudban is lehetnek.

Fontos tudni, hogy processzormag-licenceket csak kettesével lehet vásárolni, illetve hogy egy fizikai processzorra akkor is négy maglicencet kell venni, ha a chip ennél kevesebb fizikai magot tartalmaz (a Xeonok Hyper-Threading képessége nem számít külön magnak).A CPU-alapúról magszám-alapú licencelésre történő áttérés jelentősen megváltoztathatja az egyes processzortípusok gazdaságossági mutatóit - az új SQL Server felhasználói a kevesebb, de nagyobb teljesítményű maggal rendelkező chipekkel járnak majd jól, ha a processzormag-alapú licencelési konstrukciót választják a Standard kiadás esetében, vagy ha az Enterprise verzió mellett döntenek.

Akik Software Assurance (frissítési garancia) licencszerződés keretében a régi metrika alapján, szerver+CAL licenceléssel szeretnének Enterprise verziót vásárolni a SQL Server 2012 megjelenése után, azt nem használhatják 20-nál több magos gépen. Akik SQL Server 2008 R2-ről szeretnének SQL Server 2012-re frissíteni, azoknak a Microsoft egy CPU-licencet négy maglicencre "vált be" automatikusan, de ha ennél több magot tartalmazó szerveren futtatták eddig a szoftvert, a licencük akkor sem "vész el", csak a megfelelő dokumentáció birtokában fel kell venniük a kapcsolatot a Microsofttal és annyi maglicencet kapnak, ahány magot korábban is használtak.

A SQL Server 2012 licenceléséről itt lehet bővebben olvasni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról