Szerző: Hlács Ferenc

2015. június 24. 16:58

Üzleti ultrabook és hibrid netbook a Toshibától

Egy új ultrabookot és egy tablet-netbook hibridet vezet be a magyar piacra a Toshiba. A hazánkban frissen bemutatott Satellite Click Mini a diákokat, a KIRA notebook pedig az üzleti felhasználókat célozza.

Az üzleti eszközként hirdetett Toshiba KIRA az ultravékony notebookok sorait bővíti. A 13,3 hüvelykes kijelzővel szerelt eszköz kétféle panellel is megvásárolható, abba igény szerint 2560x1440 pixel felbontású, azaz 221 PPI pixelsűrűségű IGZO PixelPure panel, illetve Full HD felbontású, 166 PPI-s IPS variáns is kérhető, tükröződésmentes felülettel. A laptop akár Haswell-generációs Intel Core i7 processzorral, illetve az ahhoz tartozó Intel HD 5500 grafikával is felszerelhető, továbbá maximálisan 8 gigabájt (DDR3L) RAM-ot támogat. A háttértáropciók teteje a 256 gigabájtos SSD.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ahhoz képest, hogy ultrabookról van szó, az eszközt csatlakozók terén a gyártó egészen jól felszerelte, azon 3 darab USB 3.0, illetve egy HDMI aljzat is található, utóbbi Ultra HD monitorokat is kezel. A laptopon helyet kapott továbbá egy SD kártyaolvasó, illetve egy kombó fejhallgató csatlakozó is. A vezeték nélküli kapcsolatok terén a készülék a kétsávos, 802.11ac szabvánnyal is megbirkózó Wi-Fi, illetve a Bluetooth 4.0 mellett az Intel Wireless Display vezeték nélküli kijelzőmegosztást is támogatja. A laptopon ezeken túl egy HD webkamera is helyet kapott.

A KIRA fizikai paraméterei, illetve fogyasztása a kijelzőtípustól függően változik: a nagyobb felbontású modell legvékonyabb pontján 9,5, a legvastagabbnál pedig 19,8 milliméteres, míg a Full HD verzió értekei 7,6, illetve 17,9 milliméter. Ugyanígy a tömegben is akad eltérés: a PixelPure paneles változat 1,32, IPS-es társa pedig 1,1 kilogrammot nyom. A nagyobb felbontás mindezeken túl értelemszerűen komolyabb fogyasztást is jelent, a vállalat szerint ez a verzió ideális esetben 10 óra 45 perces üzemidőt produkál, míg a másiktól 13 órát ígér - a gyakorlatban persze a használattól függően ettől erősen eltérő eredmények is születhetnek. A PixelPure modell 64 bites Windows 8.1 Pro, az IPS változat pedig mezei Windows 8.1-gyel előre telepítve érkezik.

A Toshiba legújabb ultrabookját a vállalat rendezvényén rövid ideig lehetőségünk volt megtapogatni, összességében egy masszívan összerakott készülékről van szó, a kijelzőt tartó zsanérok is stabilak, nem lötyögnek. Az valószínűleg senkit nem ér meglepetésként, hogy a notebook nem lesz olcsón elérhető, a fenti konfigurációban ajánlott fogyasztói ára 495 ezer forint.

Satellite Click Mini, a hibrid netbook

A másik, a hazai piacra újonnan bevezetett termék már a diákok számára is vonzó lehet: a Toshia Satellite Click Mini egy notebook-tablet hibrid, amely egy billentyűzetes dokkolóval alakítható táblagépből kompakt netbookká. A készülék még kategóriájában is kicsinek számít, kijelzője mindössze 8,9 hüvelyk, az IPS panel méretéhez képest viszont tisztességes, 1980x1200 pixeles felbontást kapott, ez 254 PPI-s pixelsűrűséget jelent.

A hibridben egy Intel Bay Trail processzor, egész pontosan egy négymagos, 1,83 gigahertzes maximális órajelű Atom Z3735F lapka dolgozik, 2 gigabájt DDR3L RAM-mal támogatva. A belső tárhely mérete 32 gigabájt. A szerény specifikációk közül a tárhely tűnik igazán szűk keresztmetszetnek, az eszköz ugyanis Windows 8.1 with Bing rendszert futtat, amelynek 64 bites verziója 20 gigabájt tárterületet is felélhet. Egy későbbi Windows 10 telepítéssel ez a helyzet némileg konszolidálható lesz, a Microsoft szerint ugyanis hamarosan érkező rendszere 16 gigabájttal is beéri.

Szerencsére a készüléket microSD kártyával is bővíthetjük, akár további 128 gigabájtt tárhellyel is. A foglalat mellett egy microHDMI, egy microUSB és egy kombinált mikrofon-fejhallgató aljzat is került a Satellite Click Minire. Az Intel Wireless Display innen sem maradt ki, ahogy a Bluetooth 4.0-sem, Wi-Fiből viszont csak a 802.11b/g/n támogatás adott. A hátoldalra a gyártó egy 5 megapixeles, az előlapra pedig egy 2 megapixeles kamerát tett. A billentyűzetet felpattintva a fenti lista újabb csatlakozókkal bővül, azon egy teljes méretű SD kártyahely és egy teljes értékű USB 2.0 port is elfért, továbbá saját akkut is kapott - ezzel a gyártó szerint a netbook akár 16 órán keresztül is használható. A táblagép önmagában 9,8 milliméter vékony és 470 grammot nyom, dokkolóban pedig 19,9 milliméteres és 999 gramm.

A tablet egy gombnyomással választható le a klaviatúráról, ez a néhány hasonló eszköznél tapasztaltakkal szemben nem jelent különösebb erőfeszítést, a tábla nem akad, gyorsan, egyszerűen leszedhető vagy visszacsattintható és a tartózsanér minőségével sincs probléma. A kisméretű kijelzőhöz tartozó káva ugyanakkor vaskosabb a megszokottnál, illetve valószínűleg a billentyűzetet is szokni kell majd egy darabig, az egyébként is kicsi klaviatúra szigetes billentyűi egy hagyományos laptopról érkezve kifejezetten aprónak tűnnek. A Satellite Click Mini viszonylag barátságos, 114900 forintos ajánlott fogyasztói áron kerül a boltokba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról