Szerző: Hlács Ferenc

2015. február 27. 10:34

LTE-képes okosórát mutatott be az LG

Újabb okosórával rukkolt elő az LG, a gyártó most a korábban bejelentett G Watch Urbane-ból mutatott be egy LTE-képes, saját fejlesztésű operációs rendszerrel felszerelt változatot. Az LG G Watch Urbane LTE nevű kütyü valószínűleg a cég eddigi legdrágább viselhető eszköze lesz.

Nem spórol az okosórás bejelentésekkel az LG, a vállalat röviddel a G Watch R elegánsabb, de azonos hardverrel szerelt verziója, a G Watch Urbane leleplezése után most újabb terméket szellőztetett meg, a G Watch Urbane LTE-t.

Megint egy új operációs rendszer

Bár az eszköz neve nem ezt sugallja, az számos fronton eltér a gyártó korábbi hasonló termékeitől. A legjelentősebb különbséget az LTE-képesség jelenti, az órának ugyanis nincs szüksége csatlakoztatott okostelefonra a működéshez, az saját SIM-kártyával és hálózati kapcsolattal rendelkezik. Utóbbi nem csak az online kapcsolat létesítését célozza, a készülékkel hagyományos hanghívások is bonyolíthatók. A saját kapcsolat mellett az eszköz persze a vállalat portfóliójának többi példányához hasonlóan androidos telefonokkal is működik majd.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ezek után nem meglepő, hogy az okosóra nem az elődöktől megszokott Android Wear platformra épít, hanem az LG saját fejlesztésű, egyedi rendszerét futtatja. A cég által felvásárolt WebOS használata logikusnak tűnne, főleg miután az a vállalat január elején, a CES-en megvillantott, egyelőre hivatalos név nélküli óráján is feltűnt, amelyet az Audival együttműködésben fejlesztett, a gyártó a The Verge-nek nyilatkozva elmondta, itt egy új, eddig ismeretlen szoftverről van szó. Ez azt jelenti, hogy az LG legalább három operációs rendszerrel készít már okosórát, a Wear mellett a WebOS és az új rendszer is helyet kapott a vállalatnál.

A hardver is erősebb lett

A G Watch Urbane LTE hardvere valamivel izmosabb mint az elődöké, bár az 1,2 gigahertzes Snapdragon 400 processzor itt is felbukkan, ahhoz már kereken 1 gigabájt RAM társul. A belső tárhely továbbra is 4 gigabájt, és a megszokott szenzorerdő sem maradt ki, a pulzus- és gyorsulásmérőktől az iránytűn át egészen a légnyomásmérőig sokféle érzékelőt találunk rajta, sőt a kütyübe már saját GPS is jutott. A Wi-Fi- és Bluetooth 4.0 LE-képes okosóra a hálózati kapcsolat miatt várhatóan észrevehetően nagyobb fogyasztást produkál majd, ezt a gyártó egy a korábbi változatok 410 mAh-s akkumulátoránál jóval tekintélyesebb kapacitású, 700 mAh-s teleppel kompenzálja.

A kijelző maradt az ismert 1,3 hüvelykes, poliimid szubsztrátumot használó P-OLED panel, 320x320 pixel felbontással, illetve 245 PPI pixelsűrűséggel. A készülékház, akárcsak az első Urbane esetében, itt is rozsdamentes acél, ráadásul víz- és porálló is, IP67 besorolással, azaz teljes mértékben védett por ellen, és fél órára az egy méternél nem mélyebb fürdőkádba is bátran magunkkal vihetjük.

Az LG új, LTE-s okosóráját elsősorban olyan riválisok ellen állítja csatasorba, mint a Samsung ősszel bejelentett, ugyancsak önálló hálózati kapcsolattal rendelkező Gear S okosórája. Az, hogy több nagy gyártó is hasonlóan vegyes palettát kínál, kiválóan érzékelteti, hogy bár okosórákból mára bőven akad választék, a hirtelen nagy lendületet vett iparág még mindig nem látja pontosan, felhasználóik pontosan hogyan, illetve mire használják az egyébként sokszor borsos árú termékeket. A fókuszált vízióval nem rendelkező cégek ezért termékek tömegét dobják piacra és a felhasználókra bízzák a győztes koncepció kiválasztását.

Hogy a gyártók többé-kevésbé a sötétben tapogatóznak abból is jól látszik, hogy immár ez a harmadik operációs rendszer ami az LG okosóráin feltűnik - de a Samsung portfóliójában is láthattunk már legalább ennyi variációt, a hagyományos Androidtól a saját fejlesztésű Tizenen át egészen az Android Wearig, sőt Gear Fit készülékén megint egy külön az eszközre fejlesztett szoftver tűnt fel. A G Watch Urbane LTE pontos megjelenési dátuma, illetve ára egyelőre ismeretlen, ugyanakkor jó eséllyel ez lesz a cég eddigi legdrágább okosórája, már csak a felhasznált prémium minőségű anyagok miatt is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról