Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. február 23. 14:34

Android Wear támogatást kaptak a Pebble okosórák

A Pebble új firmware és app frissítésének érkezésével az okosóra már az Android Wear-rel kompatibilis alkalmazások értesítéseit is kezeli, amikre előre beépített válaszokkal lehet reagálni.

Az androidos okostelefont használó Pebble tulajdonosok nagy örömére az okosóra immáron saját operációs rendszere mellett az Android Wear-rel kompatibilis alkalmazások értesítéseit is kezeli. A decemberben még béta tesztelés alatt álló funkció február 16-án lépett a nyilvánosság elé, a Google Áruházban már beszerezhető az új Pebble app.

Frissebb és tartalmasabb az új Pebble app

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az új funkció használatához az okosóra legfrissebb firmware-e, valamint Pebble app verziója szükségeltetik, a telepítés/frissítés után az eszköz már fogadja az Android Wear-kompatibilis alkalmazások értesítéseit, amikre akár rögtön reagálhat a felhasználó. Bár a használható alkalmazások palettája ezzel a támogatással jelentősen színesebbé vált, a Pebble esetében olyan korlátokkal is számolni kell, mint a mikrofon és az érintőképernyő hiánya, emellett megjelenítésben a szerényebb, monokróm kijelzőhöz is igazodni kell. A hangutasításokkal vezérelhető appok így alapból kiesnek, és megoldást kellett találni az érintőképernyő nélküli, egyszerűbb vezérléshez is. Mivel ehhez kizárólag a hagyományos, fizikai gombok állnak a felhasználók rendelkezésére, a Pebble egy okos megoldással próbálja megkönnyíteni a csevegést, még hozzá az előre programozható válaszokkal. Ezekből ugyan még csak ötöt lehet tárolni, de ezzel a legtöbb gesztus és interakció modellezhető, ami az esetek túlnyomó többségében elegendő is. Így edzés közben egy gombnyomással elküldhető az „éppen futok”, vagy „mindjárt otthon vagyok” villámreakció. Csuklóról vezérelhetővé válnak immáron olyan hasznos alkalmazások is, mint a Google Hangouts (akár egy emojival is válaszolhatunk az érkező üzenetre), és a banki értesítések is könnyedén követhetők a Square Cash-sel. A frissítés tartalmazza továbbá az SMS küldő androidos appok használatának támogatását, az automatikus alkalmazás és számlap frissítéseket, illetve számos bugfix is bekerült a csomagba.

Új operációs rendszer és bővülő termékpaletta

A már egymillió eladással büszkélkedő Pebble gondos stratégiát állított fel az év további részére, hogy az előző év sikerei után is megtarthassa erős piaci pozícióját. Eric Migicovsky Pebble-igazgató elmondása szerint bár appok terén most jelentősen erősebbé vált az okosóra, a fókusz nem ezen lesz az év további részében. A Pebble ugyanis vadiúj termékekkel és egy teljesen egyedi szoftverplatformmal fog előrukkolni, Migicovsky elmondása szerint olyan megoldásokkal, amelyeket máshol még nem lehetett látni. Erről egyelőre nem árult el túl sok mindent a cég, csak annyit tudni, hogy egy új interakciós modellt lehetővé tévő keretrendszeren fog alapulni. A kiforrottabb szoftverkörnyezethez erősebb hardverválasztékkal is készülnek, ami nem meglepő,  hiszen a már két éves Pebble megjelenése óta azonos hardvert használ, a másodgenerációs Pebble Steel is inkább csak az esztétikai minőségen javított.

Erősödik a verseny az okosórás piacon?

Az okosórás piac nulladik évének első eredményei szerint a piacvezető pozíciót a Samsung birtokolta, ezután a Pebble teljesített legjobban eladások terén. Az év közepén érkező Android Wear-rel operáló eszközök bár nem tudták beérni a Pebble-t, de bizonyították, hogy jelentős potenciál rejlik az operációs rendszerben. Az idei év új versenyzője lesz az áprilisban érkező Apple Watch, amire már meg is érkezett a fejlesztői csomag. Az Apple készüléke egy más fronton közelíti meg az okosóra piacot, és elsősorban a divatos megjelenésre fókuszál, ráadásul kizárólag iPhone-nal lesz kompatibilis.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról